Шведи допоможуть Полтавщині будувати сміттєпереробні заводи

18 жовтня 2024 р. 15:15

18 жовтня 2024 р. 15:15


На Полтавщині планують збудувати чотири сміттєпереробні заводи. У цьому допоможе шведсько-українська програма, у межах якої доставлять обладнання та іншу допомогу для будівництва.

Про заводи 17 жовтня повідомили у Полтавській ОВА.

Близько року на Полтавщині обговорюють питання будівництва сміттєпереробних заводів. Планують, що вони з’являться у чотирьох громадах: Кременчуцькій, Кобеляцькій, Лубенській та Полтавській.

Населені пункти для будівництва обирали максимально логістично, з урахуванням генерації твердих побутових відходів та кількості населення в радіусі 50-70 км. Передбачають, що на заводах відбуватиметься:

  • глибоке сортування відходів;
  • утилізація органічних відходів у реакторах газифікації;
  • переробка сміття;
  • виробництво електричної й теплової енергії, мінеральних добрив;
  • встановлення сонячних панелей на всі покрівлі промислових будівель.

У будівництві заводів Полтавщині допоможе шведсько-українська програма міжнародної технічної допомоги «WM4U: Підтримка управління побутовими відходами в Україні».

На місцевому та регіональному рівнях програма підтримуватиме пілотні проєкти з впровадження всього ланцюга управління побутовими відходами. Підтримка включатиме обмін знаннями, надання обладнання та іншу допомогу місцевим органам влади. Йдеться також і про планування інвестицій у великі переробні заводи.

Нині обласна військова адміністрація коригує Регіональний план управління відходами на Полтавщині з урахуванням пропозицій щодо будівництва чотирьох сміттєпереробних заводів.

Департамент екології та природних ресурсів оголосив закупівлю з послуги «Розроблення Регіонального плану управління відходами в Полтавській області в тому числі проходження процедури стратегічної екологічної оцінки». Процедура триває, є переможець, роботи розпочнуть найближчим часом.

Нагадаємо, що на Полтавщині хочуть побудувати завод з глибокої переробки сої.

Із підприємством Полтавщини уряд уклав перший в Україні інвестдоговір. Завдяки ньому компанії «Астарта Київ» та «Астарта Агро Протеїн» зможуть побудувати в області завод із переробки соєвого шроту продуктивністю 500 т/добу.

Компанія інвестує понад 76 млн євро у придбання обладнання та технологій, щоб краще переробляти сільськогосподарську продукцію. Це дозволить створити 110 нових робочих місць.

Шведи допоможуть Полтавщині будувати сміттєпереробні заводи

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua