У лікарнях і школах Полтави розпочнуть опалювальний сезон (ДАТА)

18 жовтня 2024 р. 15:15

18 жовтня 2024 р. 15:15


Рішення про початок опалювального сезону в закладах соціальної сфери Полтави ухвалили на засіданні виконавчого комітету 18 жовтня.

Про це стало відомо з трансляції засідання виконкому Полтавської міської ради. Опалення в школах, дитсадках і медзакладах Полтави увімкнуть 21 жовтня.

Рішення про початок опалювального сезону для населення наразі не ухвалене.

Раніше ЗМІСТ писав, що аварії на тепломережах та «перетопи» чи «недотопи» у квартирах супроводжують кожен опалювальний сезон Полтави.

Для Полтави на сесії міської ради 23 липня затвердили схему теплопостачання до 2032 року. Це стратегічний документ, який передбачає аналіз наявного стану системи теплопостачання й пропозиції для його покращення.

ЗМІСТ проаналізував презентацію схеми теплопостачання Полтави й виокремив основні проблеми, які має місто.

Початок опалювального сезону в Полтаві: зношеність частини обладнання

78,9% житлового фонду міста становить багатоквартирна забудова. Це майже 5 тис. м².  Багатоквартирки з централізованим теплопостачанням обслуговують 77 котелень «Полтаватеплоенерго». Третину з них використовують понад 21 рік.

Інші 40% теплових джерел міста перебувають в експлуатації впродовж останніх 5-10 років. До 20% – збудовані від 11 до 20 років тому, а кілька відсотків експлуатують менш як 5 років.

Встановлена потужність полтавських котелень більш як удвічі перевищує розрахункове приєднане теплове навантаження. Це означає недовикористання потужностей обладнання й водночас – наявність значного їхнього запасу, що дозволяє оптимізувати схему теплопостачання та інтегрувати мережі.

«Перетопи» й «недотопи» приміщень

Система теплопостачання в Полтаві має проблеми з якістю регулювання споживання палива й температури теплоносія залежно від зміни погоди. Через це в періоди потеплінь у квартирах полтавців стаються «перетопи», а під час похолодань – «недотопи».

З огляду на це котельні потребують встановлення обладнання для автоматичного погодного регулювання.

Пошкодженість труб тепломереж

Загальна довжина тепломереж Полтави становить 173,2 км. Серед них 57% використовують понад 30 років. У місті фіксують високий рівень пошкоджуваності теплових мереж: зношені ділянки труб потребують заміни.

Станом на 2020 рік кількість пошкоджень на 1 км мереж перебувала в межах 1,85. Критичними є 2-3 прориви, коли процес аварійності труб може набути  лавиноподібного характеру. Це поставить під загрозу централізовану систему теплопостачання в місті, якщо не почати оновлення мереж.Нагадаємо, що цьогоріч у січні в Полтаві за місяць сталися дві аварії на тепломережі. Постраждали 17 багатоповерхівок і два заклади освіти.

У лікарнях і школах Полтави розпочнуть опалювальний сезон (ДАТА)

Джерело: zmist.pl.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua