Зі стели про пам’ятки Полтави прибрали зображення імперського Монумента Слави

18 жовтня 2024 р. 17:03

18 жовтня 2024 р. 17:03


Зі стели «Історичні місця Полтави» у центрі міста прибрали зображення Монумента Слави. Нині його хочуть знести.

Про це повідомив представник УІНП у Полтаві Олег Пустовгар.

Комунальники демонтувати дошку із зображенням Монумента Слави. Він – символ перемоги імперського царя Петра І в Полтавській битві. Сам монумент стоїть поруч із стелою. Він входить до переліку об'єктів нерухомої культурної спадщини національного значення.

У Полтаві

Нагадаємо, що 14 жовтня Монумент Слави в центрі Полтави облили червоною фарбою. Попередньо відомо, що невідома людина облила Монумент Слави червоною фарбою і залишила написи «3.09.24».

Монумент Слави у Полтаві

Пам’ятник на пошанування Полтавської битви збудований вдруге. Перший побудували поблизу сучасного коледжу мистецтв імені Лисенка. Раніше там розташовувалася церква, а поряд з нею – пам’ятник.

У Полтаві

«Полковник Руденко збудував його тоді своїми коштами, щоб вшанувати своїх полеглих родичів та саму події. Вдруге ж Монумент Слави збудували в 19 столітті» , – говорить науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музеюОлександр Лимар.

Архітектором другого пам’ятника став губернський архітектор Михайло Амвросимов. Другим автором став французький скульптор Жан-Франсуа Тома де Томон.

Що робити з «мітками імперії» в Полтаві

Пам’ятники з орлом, на місці спочинку Петра І та коменданту Келіну – усі вони лишаються в центрі Полтави. У 2023 році Мінкульт рекомендував владі перенести їх до музеїв, але цього досі не зробили.

Науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею Олександр Лимар в інтерв’ю ЗМІСТу розповів про імперські символи в місті. Чи варто їх прибрати з громадського простору? Дивіться у відео ЗМІСТу.

Зі стели про пам’ятки Полтави прибрали зображення імперського Монумента Слави

Джерело: zmist.pl.ua