Суд взяв під варту власника полтавського заводу, якого підозрюють у торгівлі з Росією

18 жовтня 2024 р. 17:30

18 жовтня 2024 р. 17:30


Власник підприємства міг організувати схему експорту алмазних інструментів до Росії через територію Казахстану.

Суд обрав запобіжний захід власнику «Полтавського алмазного інструменту» у вигляді тримання під вартою з 10 жовтня по 7 грудня. Про це стало відомо з ухвали Октябрського районного суду Полтави від 10 жовтня.

У 2017 році підозрюваний придбав 49% простих іменних акцій «Полтавського алмазного  інструменту» та став його головою наглядової ради. У 2020 році він став власником підприємства, як його єдиний акціонер. За інформацією видання «Полтавщина», йдеться про Ігоря Лебедика.

Завод спеціалізується на виробництві алмазного інструменту, який використовують у важкій промисловості. До початку повномасштабного вторгнення основним ринком збуту були російські підприємства. Власника «Полтавського алмазного  інструменту» підозрюють в організації ймовірної схеми експорту продукції до Росії через територію Казахстану.

Схема експорту алмазних інструментів з Полтави до Росії

За даними з ухвали суду, протягом березня-квітня 2022 року власник підприємства, ймовірно, організував схему постачання продукції «Полтавський алмазний інструмент» до російського ринку через треті країни.

До організації цієї схеми він міг залучити директора «Общества с ограниченой ответственностью “Белгородский Алмазный Инструмент”», яке заснували у 2017 році. Також до цієї схеми може бути причетним громадянин Казахстану, 15 квітня 2022 року він зареєстрував підприємство «Алмазный Мир», через яке доставляв продукцію полтавського заводу в країну.

Далі продукцію могли перевозити з Казахстану на територію Росії від імені «Белгородського Алмазного Инструмента», а потім отримувати через тендерні заявки підприємств російського військово-промислового комплексу, серед яких:

  • «Федеральное государственное предприятие атомного флота»;

  • «Акционерное общество “Государственный научный центр научно-иследовательский институт атомных реакторов”»;
  • «Уралатомэнергоремонт филиал ОАО Атомэнергоремонт»;
  • «Атоммаш»;
  • «Производственное Объединение “Электрохимический завод”».

Учасники схеми, ймовірно, обговорювали експорт, обсяги, ціну, строк та спосіб доставки й оплату через месенджер. Також вони могли продумувати загальну стратегію, сплату податків та збільшення об'ємів продажу продукції на російському ринку.

За домовленостями загальна сума постачання продукції «Полтавського алмазного  інструменту» від 30 січня 2023 року може становити 454 тис. 532 євро (що за офіційним курсом становить 180 млн 668 тис. 280 грн).

З судової справи відомо, що у 2022 році «Полтавський  алмазний інструмент» сплатив податки до бюджету РФ на суму 14 млн 890 тис. 840 рублів, а у 2023 – 6 млн 388 тис. рублів.

Як відбувався експорт

Для експорту алмазних інструментів працівники заводу, ймовірно, готували документи на експорт та митне оформлення вантажу.

Співробітники СБУ зафіксували, що авто з продукцією «Полтавського алмазного інструменту» перетнуло митний кордон України у Чернівецької області 14 лютого 2023 року. Далі автомобіль рухався маршрутом:

  • 14 лютого до Румунії;
  • 5 лютого до Болгарії,
  • 16 лютого до Туреччини;
  • 22 лютого до Греції;
  • 25 лютого до Азербайджану;
  • 28 лютого прибув до морського порту розташованого в Баку, Азербайджан;
  • 3 березня прибув на територію морського порту Курик, Казахстан;
  • 7 березня прибув до митних органів у місті Актобе, Казахстан;
  • 10 березня прибув до складських приміщень «Кедентранссервис».

Далі автомобіль з Актобе їхав до складських приміщень «Белгородского Алмазного Инструмента» наступним маршрутом: Актобе, Уральськ, Саратов, Тамбов, Воронеж, Старий Оскол, Белгород.

Власника «Полтавського алмазного  інструменту» підозрюють у пособництві державі агресору. Йому може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 20 років з позбавленням права обіймати певні посади.

Суд взяв під варту власника полтавського заводу, якого підозрюють у торгівлі з Росією

Джерело: zmist.pl.ua