Двоє жителів Полтавщини померли через COVID-19

22 жовтня 2024 р. 18:02

22 жовтня 2024 р. 18:02


Смерті пацієнтів від COVID-19 зареєстрували в Полтавському районі.

Про ситуацію з COVID-19 повідомили в Полтавському обласному центрі контролю та профілактики хвороб 21 жовтня. Через ускладнення коронавірусної хвороби померли двоє жителів Полтавщини: у Полтавській і Кобеляцькій громадах.

За період 14-20 жовтня в області COVID-19 підтвердили у 107 людей.

Загалом на Полтавщині стабілізувалася захворюваність на гострі респіраторні інфекції. Показник захворюваності не перевищує епідемічний поріг і становить 470,2 на 100 тисяч населення. За тиждень симптоми ГРІ виявили у 6 тисяч 358 людей (включно з COVID-19).

Госпіталізовані  99  пацієнтів, що складає 1,5 % від кількості захворілих. Найвищі показники захворюваності мають наступні громади:

  • Новоселівська – дуже високий рівень;
  • Опішнянська – дуже високий рівень;
  • Лубенська – дуже високий рівень;
  • Хорольська – високий рівень;
  • Нехворощанська – високий рівень.

Щоб захиститися від тяжкого перебігу хвороби, можна зробити щеплення. Вакцинація проти COVID-19 залишаються безоплатними для населення. Наразі медики використовують омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer для дорослих і дітей. По щеплення можна звернутися до свого сімейного лікаря.

За оновленими рекомендаціями , для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти COVID-19. Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендують робити людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям старше 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові та ін.).

У Полтаві підтвердили поширення коронавірусу FLiRT

Аналіз стоків у місті показав циркуляцію збудників коронавірусної хвороби, що належать до варіанту «Омікрон» і дістали назву FLiRT.

Фахівці дослідили стоки на очисних спорудах Полтави й виділили збудники COVID-19.

Під час лабораторного дослідження з’ясували, що визначені зразки належать до генетичних ліній JN.1.4,  KP.1.1.1, BA.2.86.1, тобто сімейства, яке останнім часом отримало назву FLiRT.

За словами лікарів, симптоми хвороби істотно не відрізняються, проте тривалість інкубаційного періоду скоротилася. Захворювання розпочинається з нежитю, ломоти в тілі, першіння в горлі, слабкості, болю в голові та м’язах. Симптоми наростають на 2-3 добу, а на 4-5 день набувають піку.

У разі легкого перебігу хворий майже одужує на 6-7 добу. Проте якщо форма ускладнена, можуть приєднатися бактеріальна інфекція або загостритися хронічні хвороби верхніх дихальних шляхів.

Раніше ЗМІСТ писав , що неочищені стічні води на Полтавщині почали досліджувати на віруси.

Двоє жителів Полтавщини померли через COVID-19

Джерело: zmist.pl.ua