У Полтаві витратять понад пів мільйона гривень на вакцинацію тварин від сказу

22 жовтня 2024 р. 19:48

22 жовтня 2024 р. 19:48


У громаді планують стерилізувати та вакцинувати 215 собак.

Для цього КАТП-1628 оголосило тендер та шукає підрядника. Роботи оцінили у 581 тис. 960 грн.

Подавати пропозиції потенційні виконавці можуть до 29 жовтня. Підрядник, який переможе, має до кінця року надати такі послуги:

  • стерилізувати 215 собак;
  • вакцинувати проти сказу 215 тварин;
  • провести післяопераційну перетримку 215 собак;
  • провести лікування 200 тварин.

Щодо стерилізації зооволонтерка Людмила Хоменко говорить , що це найбільш гуманний і дієвий спосіб регулювання чисельності безпритульних тварин. Одна кішка чи собака може народити від 5 до 10 тварин за один раз, але безпритульних тварин на вулицях Полтави сотні. Нескладно порахувати, скільки нових тварин може з’явитися, тому масова стерилізація просто необхідна.

Що відомо про сказ

Сказ – це смертельна вірусна інфекція, ліків проти якої не існує. Тому одним із дієвих способів боротьби  є щорічні профілактичні щеплення.

Інкубаційний період сказу (час від потрапляння збудника до початку проявів хвороби) зазвичай триває 1-3 місяці. Проте він може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Симптоми хвороби можуть виникати впродовж цього періоду з моменту укусу. Попередити захворювання може вакцина від сказу.

Нагадаємо, що цьогоріч на Полтавщині зафіксували двократне зростання кількості випадків сказу в порівнянні з минулим роком. Через хворобу загинули 54 тварини:

  • 25 котів і 15 собак;
  • 8 лисиць і один єнот;
  • 4 тварини з-поміж великої рогатої худоби та одна дрібна.

Аби поліпшити ситуацію зі сказом, у лісах на Полтавщині розкладають приманки з вакцинами. Раніше це робили з допомогою літаків, але нині – вручну. Уперше за останні 10 років в області вакцину розкладають двічі за рік.

Раніше ЗМІСТ писав , що безпритульний кіт покусав та подряпав чотирьох жителів села Смородщина.

Місцеві жителі повідомили про кота з ознаками агресії фахівцям Чутівської дільниці ветеринарної медицини. Кіт покусав та подряпав людей, згодом тварина померла. Лікарі ветеринарної медицини приїхали на місце загибелі тварини, аби відібрати зразки для лабораторного дослідження. У тварини підтвердили сказ.

Фахівці ввели карантинні обмеження та оголосили неблагополучною по сказу територію села Смородщина. Також визначили загрозливою зоною території сіл Юнаки, Той бік, частину Войнівки, частину Зеленківки Чутівської громади та сіл Сонячне, Рубанівка Коломацької громади.

У Полтаві витратять понад пів мільйона гривень на вакцинацію тварин від сказу

Джерело: zmist.pl.ua