Провідна бухгалтерка з Великих Цепцевич цивільну сукню змінила на військову форму

26 липня 2024 р. 19:37

26 липня 2024 р. 19:37


Коротка відпустка вдома з родиною та друзями і подругами і знову до побратимів. Дівчина з Великих Цепцевич, що у Вараському районі на Рівненщині в ЗСУ вже п'ятнадцять місяців. Про її шлях у військо і військові будні – у *матеріалі.

Тетяна Гребень – воїнка Збройних Сил України з квітня 2022 року. Служить у 104-й ТрО. Пішла по мобілізації, починала у званні рядової. Навчалася у Сумському Національному аграрному університеті. Не так давно, після навчання у Одеській Військовій Академії, отримала звання молодшого лейтенанта.

Бажання захищати свою країну було дуже сильним. Я вже усвідомлювала, як зміниться моє життя, але рішення було остаточним, - Тетяна Гребень

Провідна бухгалтерка з Великих Цепцевич цивільну сукню змінила на військову форму

Її трудовий шлях почався в квітні 2007 року у Володимирецькому лісгоспі. Нині це – філія ДП «Ліси України», «Рафалівське лісове господарство». Працювала секретаркою, після цього – 12 років на посаді провідної бухгалтерки.

Війна з російськими окупантами суттєво змінила життя Тетяни Гребень: 15 квітня 2022 року вона мобілізувалася доброволицею до ЗСУ. Знахрдимо номер через рідних та набираємо. аби почути її власне бачення і думки з приводу.

Тетяна Гребень Фото: Поліський лісовий офіс Тетяна Гребень

- Бажання захищати свою країну було дуже сильним. Я вже усвідомлювала, як зміниться моє життя, але рішення було остаточним, – розказує Тетяна.

Батьки були шоковані рішенням доньки і таку новину сприйняли не з радістю.

- Тато підтримав, підбадьорював. А для мами – це був шок, – каже Тетяна Гребень.

На її сторінці в інстаграмі дописів небагато. Проте, помітно, як мінялось світосприйняття у 2022 році. «А щастя - у простих речах... Просто вмійте це помічати... І цінувати». «А характер, – він, як зброя! Поки ти його не покажеш, всі думають, що ти мішень».

Провідна бухгалтерка з Великих Цепцевич цивільну сукню змінила на військову форму

Зі зручного тилового офісу Тетяна перейшла у польові умови війни. Зараз у її життєвому багажі – і біль втрати, і миті щастя.

- Все, як у всіх, тільки на війні все концентрованіше та пришвидшено. Повернутися із завдання цілою – вже привід для радості. Смачна вечеря – ще одна причина бути щасливою. Смерть побратима – шок і втрата частини себе. Ці емоції змінюють одна одну протягом дня. І залишаються рубцями. За два роки до всього звикла. Крім одного – загибелі людей, які поруч, – зізнається Тетяна.

Питаю, чи був складним її вибір, адже досі жінок ще не так багато у ЗСУ, як чоловіків. Тетяна враз заперечує: «Ну чому ж, тепер йде багато жінок служити!» :

- І жінки дуже вмотивовані – вони ж обирають військову службу за власним бажанням. А щодо фізичних важких завдань, то наші хлопці дівчат ніколи в біді не кинуть. Перевірено.

Розказала Тетяна Гребень і про тягар спорядження, і про військову форму для жінок:

- Сьогодні вже не так, як у 2022 році було – є полегшені «броніки». Зазвичай вони важать 7-12 кілограм. Вже отримали пару комплектів *жіночої військової форми . По талії вона коротша і штани трохи інакші, крій інший, аніж у чоловіків. У мене вже саме така, жіноча форма.

Побут у військових хоч і спільний загалом, але все ж жінки та чоловіки живуть окремо.

Тетяна має вже грамоти і подяки від командування за хорошу службу та значок. Зараз підрозділ, в якому служить жителька Великих Цепцевич Тетяна Гребень , дислокується на півдні України.

Тетяна Гребень Автор: Поліський лісовий офіс Тетяна Гребень

Які плани, чи, бува, не планує звільнятись? Рівним голосом у трубку телефону моя співрозмовниця каже:

- Ні, звичайно. Треба війну закінчити. Буде перемога, тоді й звільнюсь.

Днями, 23 липня, у Тетяни був День народження. Від редакції вітаємо воїнку та бажаємо перемоги і здійснення мрій!

--------------------------------------

*Військовослужбовиці ЗСУ у 2024 році отримали комплекти літніх польових костюмів, виготовлені з врахуванням жіночих антропометричних параметрів. У нову форму внесли конструктивні елементи, що дозволяють жінкам-військовослужбовцям почуватися комфортно під час виконання завдань в польових умовах та пунктах постійної дислокації.

жіночу військову форму виготовляють у розмірах від 40 до 64, зрості від 146 до 188 сантиметрів та у двох повнотних групах: ІІ та ІІІ.

Провідна бухгалтерка з Великих Цепцевич цивільну сукню змінила на військову форму

Костюми виготовляють у розмірах від 40 до 64, зрості від 146 до 188 сантиметрів та у двох повнотних групах: ІІ та ІІІ. Моделі розробляв відповідний підрозділ ЗСУ – разом з громадськими організаціями та українськими виробниками. Вони проходили військово-дослідні випробування в одній з військових частин.

Заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова повідомила у червні 2024 року, що в Збройних силах України перебуває понад 67 000 жінок, з яких 19 000 – цивільні працівниці ЗСУ, а всі інші – військовослужбовиці. Про це повідомляє Міноборони . 13 487 жінок мають статус учасниці бойових дій. За даними Military Media Center, понад 4 тисячі жінок-військових перебувають в районах проведення бойових дій.

Фото з архіву Тетяни Гребень. За матеріалами Поліського лісового офісу. Матеріал створено у партнерстві з Волинським прес-клубом

Реклама

Провідна бухгалтерка з Великих Цепцевич цивільну сукню змінила на військову форму

Джерело: volodymyrets.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua