Суд у Сарненському районі формує список присяжних: хто і як може стати кандидатом

12 вересня 2024 р. 09:38

12 вересня 2024 р. 09:38


Список із десяти присяжних формуватимуть у Рокитнівський суд. До нього можуть долучитися громадяни України від 30 до 65 років. Розповідаємо, які умови для кандидата і як подати заявку.

Хто повідомляє: Рокитнівська селищна рада .

У чому суть

Присяжними можуть бути громадяни України від 30-ти років, які постійно проживають на території під юрисдикцією Рокитнівського суду.

Не можуть бути кандидатами:

  • визнані судом обмежено дієздатні або недієздатні;
  • ті, хто не володіє державною мовою;
  • із хронічними психічними захворюваннями;
  • із незнятою чи непогашеною судимістю;
  • із наявним протягом останнього року адмінстягненням за корупційне правопорушення;
  • старші 65-ти років;
  • нардепи, члени Кабміну, судді, прокурори, правоохоронці, військові, держслужбовці, посадовці місцевих органів самоврядування, адвокати, нотаріуси.

Присяжним за кошт держбюджету виплачують винагороду з урахуванням фактично відпрацьованого часу, а також відшкодовують витрати на проїзд й оренду житла. Час виконання обов’язків присяжного зараховують як трудовий стаж, а звільнити чи перевести його в цей період неможливо. Гарантії й пільги зберігаються.

Подати кандидатуру присяжного можна протягом двох місяців у Рокитнівську селищну раду або Сарненську районну раду . Для цього потрібно заповнити заяву, яка доступна онлайн , а також додати ксерокопії паспорта громадянина України, довідку про реєстрацію місця проживання, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, документ із підтвердженням відсутності судимостей, хронічних психічних захворювань й за наявності копію трудової книжки.

Що було раніше

Рівненську обласну психіатричну лікарню за рішенням депутатів облради передали у власність держави. Тепер це Рівненська філія Інституту судової психіатрії МОЗ. Процес переходу ще триває. На території комплексу функціонує також психоневрологічний інтернат, де проживають евакуйовані з прифронтових та тимчасово окупованих регіонів люди. Як вплинула реорганізація на діяльність обох закладів, дізнавалися СарниNews.City.

Реклама

Суд у Сарненському районі формує список присяжних: хто і як може стати кандидатом

Джерело: sarnynews.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua