Терапія за участі собак: у Сарнах провели перше заняття з військовими

16 вересня 2024 р. 20:15

16 вересня 2024 р. 20:15


10 серпня ветерани та військові, які перебувають на лікуванні, долучилися до заняття з каністерапії. Це частина реабілітаційного процесу за участі спеціально навчених собак. З учасниками взаємодіяли Ася та Гаєчка.

Чому каністерапія з’явилася в Сарнах

Каністерапію проводять у Центрі психосоціальної підтримки «Життя». Такі заняття є складовою фізіореабілітації військових. Їх організовуватимуть регулярно.

— Польський фонд солідарності, який і раніше сприяв нам у створенні та відкритті Центру, дав можливість подати мікрогрантову заявку щодо розширення нових послуг і вдосконалення тих, які Центр вже надає. Оскільки фізіотерапія була новою нашою послугою, ми вирішили її урізноманітнити. І саме анімалотерапія дає можливість налаштувати взаємодію, тактильний довірливий зв’язок, який сприяє відчуттю безпеки. Це дуже допомагає особливо в перший адаптаційний період, — розповідає Оксана Скуловець , директорка Центру психосоціальної підтримки.

Під час заняття. Фото: СарниNews.City Під час заняття.


Протягом трьох місяців, з вересня до кінця листопада, тут проводитимуть каністерапію та виїзну іпотерапію. Також у рамках проєкту передбачене підвищення кваліфікації всієї дисциплінарної команди.

— У нас будуть різноманітні навчання. Наприклад, наприкінці вересня ми їдемо у реабілітаційний центр Unbroken міста Львова вивчати їх досвід. Також будемо проходити навчання з фізичним терапевтом по краніосакральній терапії — це одна з нових методик, яка досить добре працює з симптомами ПТСР. Також вивчатимемо нейрографіку — це стане хорошим інструментом для наших психологів, який ми зможемо застосовувати як в роботі з військовими, так і з членами їх родин.

Хто проводить тренування

Каністерапію в Сарнах проводила команда з Рівного. Вікторія Пирогова — тренерка-кінолог, дружина військового — більше року організовує такі заняття.

Тренерки Каміла та Вікторія з песиками. Фото: СарниNews.City Тренерки Каміла та Вікторія з песиками.

— Ми почали проводити каністерапію на базі Клеванського госпіталю. Я, чесно кажучи, сумнівалась спочатку, чи буде це дійсно так ефективно, як про це говорять, — ділиться жінка. — Але в нас є дуже гарні результати.

Її слова підтверджує Анатолій , який вчетверте проходить повний курс каністерапії. Він — ветеран, який тричі отримував поранення в російсько-українській війні. І нині долучився до команди. Серед волонтерів також Євгенія , яка опікується місцевими тваринами в Рівному, та Каміла — тренерка-кінолог з Харківської області.

Каміла та Ася. Фото: СарниNews.City Каміла та Ася.

— Каміла з родиною виїхали з-під окупації. Вивезли прекрасну собаку Асю, яка зараз незамінна в нашій справі. Вона була не єдиною собакою в сім’ї. На жаль, є втрати, які Ася важко переживала. А зараз бачите, як вона радіє? Я завжди вчуся в тварин, як можна відновлюватися емоційно, — зауважує Вікторія.

Пітбуль Ася. Фото: СарниNews.City Пітбуль Ася.

Ще одна гостя — Гаєчка. Її вивезли військові із зони бойових дій.

— Достовірно ми не знаємо, що з нею сталося та що відбувалося навколо, але в неї багато психологічних травм. Я сподіваюсь, що ми зможемо її реабілітувати. І в подальшому все буде добре. А зараз вона сором’язлива і трохи їй лячно, — розповідає тренерка.

Гаєчка. Фото: СарниNews.City Гаєчка.

На першому занятті учасники відпрацьовували базові команди з Асею, вчилися взаємодіяти з нею за допомогою мови тіла, спілкувалися про поведінку й інстинкти собак. З кожним заняттям техніки контактування з твариною будуть урізноманітнюватися. За анонсами наступних терапій можна слідкувати на Facebook-сторінці Центру психосоціальної підтримки «Життя». Заняття безкоштовні.

Реклама

Терапія за участі собак: у Сарнах провели перше заняття з військовими

Терапія за участі собак: у Сарнах провели перше заняття з військовими

Терапія за участі собак: у Сарнах провели перше заняття з військовими

Терапія за участі собак: у Сарнах провели перше заняття з військовими

Джерело: sarnynews.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua