Воїн пережив 15 операцій, навчився ходити з протезом та керувати авто

19 вересня 2024 р. 20:25

19 вересня 2024 р. 20:25


Випускник Костопільського будівельно-технологічного коледжу Сергій Подольський до повномасштабного вторгнення працював формувальником на заводі скловиробів. Уже мав бойовий досвід, у 2014 служив у 72 окремій механізованій бригаді. Повістка з ТЦК прийшла наприкінці травня 2023. Першого червня вирушив до навчального центру, а через місяць Сергій у складі 77 окремої бригади ДШВ вже був на бойових позиціях під Бахмутом.

- Ми перевіряли бліндажі, під обстрілами до вечора вирили ще один. Нас попередили, що може бути застосування хімічної зброї – синій дим, що стелеться по землі. Той газ має сльозогінну дію, від нього пече в легенях і в горлі, настає сильна сльозотеча і задишка. Ми вдягали протигази. Кілька діб були під постійними обстрілами, не штурмували, лише спостерігали, передавали дані і знищували ворога , - розповів Сергій.

Бойові виходи були по 4-6 днів. Відводили на добу – і знову на вихід. Спали в покинутих хатах на підлозі чи в бліндажах. Якось солдат, який мав принести запаси, повернувся ні з чим через підрив на міні групи, що мала передати їжу. Харчувалися тим, що залишилося.

- Ситуація на фронті змінюється швидко. При нападі ми маємо знищити противника. Бачимо техніку, роботу артилерії ворожої – передаємо дані нашим. Я багато техніки допоміг знищити у такий спосіб. Якось вночі їх «спалив», коли заїхали у наш бік і зупинилися. Я скомандував «до бою» і навів на них вогонь. Потім побратим розповів, які гарні тут були феєрверки по ворожих машинах, - поділився воїн.

Свій останній бойовий вихід Сергій запам’ятав назавжди. Увечері випав сильний дощ, грунт розвезло. Сергій виходив з будинку, послизнувся – й одразу виникло неприємне передчуття біди.

- Ми несли саперам протитанкові міни. Під ногами була в’язка багнюка. Ми швидко зайшли в посадку, де все посічене, дерева повалені, глина під ногами. Скрізь міни, ми знали про це, там багато хлопців підірвалося. Йшли стежиною. Раптом я послизнувся, почув гучний звук, підіймаю ногу – а стопи нема. Побратим в око поранений. Я сам собі наклав турнікет, потім ще один наклав побратим. Був при тямі, дострибав по воді до бліндажа, зняв амуніцію, випив знеболювальне. Нога боліла дуже. Хлопці вели мене попід руки, витягали з яруги по слизькій глині, - розповів боєць.

Коли Сергія поклали на ноші, почався обстріл. Вони рухалися доволі швидко і на той час вже відійшли. Пораненого поклали у пікап, але він загруз. Викликали інший, переклали пораненого, і ця машина загрузла. Насилу її випхали з багнюки і повезли Сергія. Евакуація тривала більше двох годин.

Операція пройшла невдало, почався сепсис. Сергій телефонував на завод і просив допомогти перевести в іншу лікарню. За кілька днів його прооперували вдруге й ампутували ногу майже повністю. Потім була лікарня ім.Мечникова, приїхала дружина, волонтери прийшли, яких знайшли костопільські колеги, друзі та знайомі, і Сергієві покращало. Загалом він пережив 15 операцій. Склозавод вийшов на організацію UPLUS SYSTEM, яка супроводжувала захисника в реабілітації, підготовці до протезування та в протезуванні.

- Мені дуже допоміг цей супровід правильно підготуватися до протезування. Відвідував усі реабілітаційні заняття, виконував вправи, заново вчився тримати рівновагу та правильно падати. Реабілітолог показав, як по сходах ходити. Я знав, що буду ходити, - розповідає Сергій Подольський.

Воїн пережив 15 операцій, навчився ходити з протезом та керувати авто

Протезування коштом держави провело протезно-ортопедичне підприємство у Києві. Виготовили спочатку навчальний протез, два місяці Сергій звикав ходити з ним, а у серпні тренувальний протез замінили на постійний.

- Я швидко навчився ходити з протезом, керую автомобілем з автоматичною коробкою передач. Шкода, звичайно, що втратив цілу ногу, а не стопу, яку відірвало. Але втрата кінцівки – не найстрашніше, є в людей і більші проблеми. Збираюся повернутися працювати на завод. Мої колеги дуже допомогли мені, я вдячний їм , - підсумував Сергій Подольський.
Костопільська міська рада.

Воїн пережив 15 операцій, навчився ходити з протезом та керувати авто

Джерело: rivnepost.rv.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua