Дві доби під ворожим вогнем воїн з Рівненщини з побратимом виносив тіло загиблого командира

17 жовтня 2024 р. 20:08

17 жовтня 2024 р. 20:08


Олександр Ільчук з невеличкого села Мар’янівка Костопільської громади до війни не мав жодного поняття про військову справу й ніколи не тримав в руках справжню зброю.

Одружився, працював водієм, возив на ринки торговців, працював також охоронцем. Коли почалася війна, синові було трохи більше року. Молодий батько сам прийняв рішення піти добровольцем.

Воював у складі 68-ї окремої єгерської бригади ім.Олекси Довбуша. За два роки на передовій мав кілька поранень і втратив око. За мужність та відвагу одержав особисто з рук Олександра Сирського срібну відзнаку командувача Сухопутних військ ЗСУ «За бойову доблесть». Ще через кілька місяців наш захисник одержав орден «За мужність» ІІІ ступеня. Зараз Олександрові Ільчуку лише 27 років.

◾️Під Вугледаром

У березні 2022 року солдат-доброволець Олександр Ільчук проходив навчання на полігоні, після короткої підготовки був уже під Вугледаром у складі 68-ї єгерської бригади. З полігону обмундирували та укомплектували усім необхідним, з часом воїн докупив власним коштом, що вважав за потрібне.

«Тоді саме формувалася бригада, ми були добровольці, усі вмотивовані, готові воювати, хоча й зброєю володіти не вміли. Тих людей, таких вмотивованих, як тоді, у бригаді майже не залишилося, хтось загинув, хтось поранення одержав і лікується. А тоді йшли самі, хоч нічого ще не вміли, виконували усю роботу, вчилися, терпіли негаразди – бо мусили, бо так було треба», - пригадує Олександр.

Під Вугледаром підрозділ воював близько року. Спочатку важких боїв не було, два дні проводили на позиціях, два дні в тилу. Там і вчилися. Інструкторами були ті, хто пройшов АТО, та воїни з «Азову». Вони усе вміли і знали, на них недосвідчені бійці дивилися, як на богів. За рік під Вугледаром обкопалися, зробили лінію оборони та позиції.

Воїн пригадує важкі бої за Павлівку, яку звільнили, а потім через великі втрати вийшли і залишилися на околицях. Через тиждень підрозділ Олександра перекинули на більш важкий харківський напрямок, де воювали близько пів року. Звільняли село Надія, за кожну посадку були важкі бої. І втрати.

«Там загинув мій побратим, земляк. Ми хотіли вивезти його, але не змогли. Лише під’їде машина, ворог бачить – і відкриває вогонь з танків, авіації, всього, що має. Інших ми теж не змогли вивезти. Вони усі вважаються зниклими безвісти. Були посадки, в яких і ми, і ворог, відстань невелика, там було дуже важко. Гинули вмотивовані воїни, добровольці, люди, які могли б замінити п’ятьох новобранців. Приходять і зараз хлопці, які розуміють, що треба, але на початку ми всі такі були. І багатьох уже нема», - ділиться воїн.

У грудні 2023-го на передовій Олександр Ільчук одержав особисто з рук Олександра Сирського срібну відзнаку командувача Сухопутних військ ЗСУ «За бойову доблесть».

◾️Пекло

Після Харківського був Покровський напрямок. Навесні 2024-го у Семенівці, що під Авдіївкою, замінили елітну 3-тю штурмову. Як каже Олександр, замінила «наша проста бригада добровольців». Оборону Семенівки тримали близько місяця, і це було пекло.

«Тримали ми Семенівку, як могли. Ворог переважав нас і в артилерії, і в піхоті – у всьому у кілька разів. Штурми за ці дні були постійні, лише вночі не було, але ми й вночі відпочинку не мали. Треба було людей розводити по позиціях, вивозити 300-их і 200-их. Ці дні були дуже важкі для мене. Коли наша техніка в село заїжджала, ворог відкривав шквальний вогонь з усього. Забрати поранених не могли. Важкопораненого командира, який ішов на підкріплення нашої позиції, вдалося вивезти. За ним приїхав евак й інших поранених забрав, але командира не врятували, він помер в реанімації».

«Ми з побратимом Лермонтом опинилися майже в оточенні, всі відійшли, а ми прийняли рішення залишитися. Я йому теж казав відходити, та він мене не покинув. Якби не Лермонт, не знаю, чи я б живий залишився. Ми вдвох з ним добу тримали позицію. Мали гранати, спорядження, мали чим тримати, плюс дронами нам допомагали. Комбат дав наказ знайти укриття і перечекати. Ми зайшли в льох, у цей час четверо ворожих солдатів забігли з тилу і засіли в льоху. Нам дали команду зачистити його. До льоху дійшли, бачу, стримить вентиляційна труба, каструлькою накрита. Я взяв гранату, висмикнув запобіжне кільце, іншою рукою знімаю каструльку – а там арматура. Але моя граната таки пролізла в отвір. Ми закидали їх, поки вирвало двері. Вороги були мертві. Потім інші пробігали через той льох, шукаючи укриття. Ми знищили у ньому до десятка ворогів. Комбриг особисто дякував по рації, що виконали таку задачу», - розповів боєць.

◾️Дві доби виносили тіло командира

Під час штурму та зачищення Семенівки прийшла група підсилення, яку очолив головний сержант роти Віталій Радіо з Березнівщини. Він загинув від удару дроном, в останню мить відштовхнувши і врятувавши цим побратима.

«Ми з Лермонтом дві доби виносили його тіло, як – я й досі не знаю. Боєць нам повідомив, що Радіо загинув. Він лежав у сірій зоні, ворог бачив і міг прострілювати. Ми відтягнули тіло ближче до укриття, сапери принесли ноші. Нас усе ж засікли і постійно обстрілювали. Позиції у нас відбили, ворог вклинився, ми могли опинитися в оточенні. Йшли вночі, через цвинтар. Зупинялися, залишали ноші – і розбігалися відпочити, щоб не було концентрації людей. І несли далі. Так ривками за дві доби ми донесли тіло командира до місця евакуації. Віталію Радіо посмертно присвоїли звання Героя України», - розповів також Олександр.

◾️Поранення

Перше тяжке поранення було у 2022-му під час звільнення села Новомайорське на Донеччині. Воїн вважає, що йому пощастило, що кульове поранення було наскрізне. 20 днів в лікарні – і у стрій. Через тиждень чи два перепочинку був знову на передових позиціях. Згодом чоловік одержав відзнаку Міноборони за пролиту кров.

Серйозне поранення Олександр одержав у квітні 2024-го, коли заводив бійців на позиції під Семенівкою. На той час він був головним сержантом роти.

«Ми зайняли оборону біля села. Зі мною троє «дідів» було, старших чоловіків. Пішов я першим через поле і гукав, куди йти. Посередині поля я почув звук дрона. Встиг добігти до посадки, прикрив очі руками і почув кілька вибухів – дрон скинув гранати. Я відчув сильний біль в очах, дрібні осколки пройшли поміж пальцями. Нічого не бачачи, побіг. По рації хлопці кажуть, не туди. Протер око, трохи розгледівся довкола, що бачив, коли йшли вперед, і розвернувся. Ми відійшли. Я був поранений, але, повірте, біг дуже швидко і описував по рації своє поранення. До першого бліндажа добіг і сам собі надав медичну допомогу. На око рукавичку наклав і тримав, ногу перемотав. Мої «діди» повернулися всі живі, мені допомогу надавали. Якби ми були разом, не розосереджені, усе могло бути значно гірше. Група людей – одразу приліт», - каже Олександр.

У бліндажі поранений втратив свідомість. Приїхала машина евакуації, допомогли вийти. У лікарні в Дніпрі прооперували, осколки з правого ока видалили, ліве око видалили повністю. Далі лікувався в інших містах. Видалили осколки з ноги, з руки, пройшов обстеження, призначили курс реабілітації. Військовий госпіталь видав направлення на протезування ока в Інституті очних хвороб в Одесі.

Штучне око підібрали вдало. Тепер, каже Олександр, і дружині, і сину його приємніше бачити, та й самому дивитися у дзеркало приємніше. Зір на праве око погіршився, коли кермує, вдягає окуляри.

У квітні 2024-го Олександр був нагороджений орденом «За мужність» 3 ступеня. Представники 68-ї бригади приїхали до воїна додому і вручили нагороду скромно, без урочистостей.

«Це за Семенівку, - каже Олександр. - Я провів там 8 чи 9 днів, один звідти цілий вийшов…» Усі свої нагороди молодший сержант Ільчук одягав поки що лише один раз – у рідну Пеньківську школу, куди його запросили на свято першого дзвоника.

Дві доби під ворожим вогнем воїн з Рівненщини з побратимом виносив тіло загиблого командира

Костопільська міська рада повідомляє, що зараз захисник проходить медичну комісію на ступінь придатності до служби. На передову уже навряд. Чим займатиметься, вирішуватиме в залежності від лікарського висновку. Головне – що повернувся до сім’ї живий і не втратив зір.

Дві доби під ворожим вогнем воїн з Рівненщини з побратимом виносив тіло загиблого командира

Джерело: rivnepost.rv.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua