На Рівненщині зафіксували 189 воєнних злочинів рашистів

17 жовтня 2024 р. 22:50

17 жовтня 2024 р. 22:50


Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини зафіксувала у Рівненській області 189 епізодів ймовірних воєнних злочинів збройних сил РФ.

Про це Суспільному повідомив координатор Громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Рівне Владислав Єгоров.

Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у Рівному, яка працює в місті з 2014 року, долучена до ініціативи "Трибунал для Путіна" та здійснює документування міжнародних злочинів на території Рівненщини та Житомирщини.

З березня 2023 року, спільно з приймальнею УГСПЛ у м. Львів, її представники здійснили 11 моніторингових виїздів на Житомирщину та по два – на Рівненщину та Львівщину. Здійснили один виїзд на Хмельниччину та два окремі виїзди на Рівненщину, під час якого відвідали місце компактного проживання переселенців.

- Документування відіграє важливу роль не тільки сьогодні, але і в майбутньому, адже це є одним з елементів перехідного правосуддя, яке впроваджує наша організація. Для нас важливо зберегти усі історії, аби в майбутньому ніхто не зміг викривити події, які відбулись , — зазначив Владислав Єгоров.

Станом на 16 жовтня приймальня УГСПЛ у м. Рівне зафіксувала 189 епізодів ймовірних воєнних злочинів збройних сил РФ на території Рівненської області. Ця інформація є приблизною, спирається на дані, зібрані ініціативою "Трибунал для Путіна" та потребує уточнення, зазначали в організації.

Зафіксували один епізод, коли люди загинули — загалом четверо осіб, і три епізоди, коли люди були поранені, загалом 12 осіб.

Серед обʼєктів, які постраждали внаслідок атак РФ:

Житлові будинки — 153;
Магазини, заводи та інші обʼєкти бізнесу — 27;
Освітні заклади — 4;
Обʼєкти інфраструктурного життєзабезпечення — 19;
Лікарні — 3;
Транспортні засоби — 10;
Транспортна інфраструктура — 2;
Будівлі державної установи — 3;
Громадські організації — 2;
Господарчі угіддя, ліси — 2.

Усю зібрану інформацію представники організації, в залежності від згоди людини, передають у організації. Серед них урядові і неурядові, міжнародні і не міжнародні.

Свідчення для майбутнього

- Одного разу до нас звернулась сімейна пара з Маріуполя, які перебували в облозі міста російськими військовими на початку 2022 року, їхнє майно було зруйноване. Їм вдалось евакуюватись на Рівненщину, ми задокументували їх свідчення та допомогли у написанні скарги до Європейського суду з прав людини. Через деякий час ми дізнались, що суд зареєстрував скаргу та розпочне розгляд справи проти Росії, розповів координатор приймальні Владислав Єгоров.

Громадська приймальня УГСПЛ у м. Рівне продовжує документувати ймовірні міжнародні злочини збройних сил РФ на території України в рамках проєкту "Справедливість для жертв російської агресії" за підтримки посольства Королівства Нідерландів.

- Так, нещодавно ми передали інформацію Моніторинговій Місії ООН від родички українського військовополоненого, якого утримують на тимчасово окупованій території України збройні сили РФ. За весь період перебування сина у полоні вона так і не отримала жодного листа від нього, що в свою чергу є порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими,  — розповідає Владислав Єгоров.

Українська Гельсінська спілка з прав людини — найбільша правозахисна організація України, метою якої є захист прав людини та надання безоплатної правничої допомоги. Також з 2014 року займається документування ймовірних міжнародних злочинів збройних сил РФ.

На Рівненщині зафіксували 189 воєнних злочинів рашистів

Джерело: rivnepost.rv.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua