Зарічненська селрада поверне Нобельському нацпарку землю ціною 4 мільярди державі

18 жовтня 2024 р. 01:21

18 жовтня 2024 р. 01:21


Господарський суд задовольнив позов прокуратури, зобов’язавши Зарічненську селищну раду усунути перешкоди для користування та повернути державі 170,8 гектарів землі Нобельського національного природного парку, вартість якої становить 3,8 мільярдів гривень.

Озеро Нобель, частина нацпарку Автор: Рівненська обласна прокуратура Озеро Нобель, частина нацпарку

Автор: Рівненська обласна прокуратура Зарічненська селрада поверне Нобельському нацпарку землю ціною 4 мільярди державі

Ця ділянка належить до земель природно-заповідного фонду загальнодержавного значення з особливим режимом охорони, включаючи 12 озер і 5 річок з унікальними екосистемами. Для захисту землі і парку від незаконного господарювання прокуратура подала позов з вимогою повернути цю ділянку державі.

Стосовно законності приватизації і використання таких ділянок журналісти Володимирець.City звернулись за коментарем до Григорія Нижника, керівника Вараської окружної прокуратури.

Не всі земельні ділянки на березі озера Омит надані законно, - Григорій Нижник

Зарічненська селрада поверне Нобельському нацпарку землю ціною 4 мільярди державі

- Так, є приватні земельні ділянки, що межують з Нобельським національним природним парком. Проте, ці ділянки були видані, як земельні паї ще до створення нацпарку, - зазначив у телефонній розмові Григорій Нижник. - Вищезазначений позов був заявлений Рівненською обласною прокуратурою. Разом з тим і Вараська окружна прокуратура вивчала питання законності розпорядження землями, що мали б увійти до Нобельського національного природного парку. За результатами перевірки встановлено ще одну ділянку, площею 40 га, яка неправомірно передана Зарічненській селищній раді. У липні поточного року окружною прокуратурою заявлено позов, який ще на розгляді господарського суду Рівненської області.

Паралельно виникло питання і щодо використання прибережної смуги озера Омит, що у Локнинській громаді. Стосовно цієї теми пан Григорій зазначив, що має місце порушення і наразі питання розглядаться прокуратурою - не всі земельні ділянки на березі озера Омит надані законно. На сьогоднішній день за позовами окружної прокуратури три земельні ділянки вже повернуті громаді. Стосовно ще чотирьох тривають перевірки.

Реклама

Зарічненська селрада поверне Нобельському нацпарку землю ціною 4 мільярди державі

Джерело: volodymyrets.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua