В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

18 жовтня 2024 р. 18:40

18 жовтня 2024 р. 18:40


13 жовтня громада села Ромейки Полицької тергромади організувала загальні збори громади села – на порядку денному одне питання - щодо переходу храму села з підпорядкування УПЦ до ПЦУ. На збори були запрошені журналісти ТОВ «Володимирецький вісник», правоохоронці та священство ПЦУ Вараського благочиння. Чим завершилась подія – у матеріалі.

В Ромейках 13 жовтня провели збори громади щодо переходу Свято– Воскресенського храму з УПЦ до ПЦУ. На подвірʼї храму згуртувались дві конфесії – кожна окремо.

Ініціативна група зібрала збори, відповідно до ЗУ Автор: Людмила Босик Ініціативна група зібрала збори, відповідно до ЗУ

Навколо порогу храму, при закритих дверях, вели службу настоятель храму Ігор Новак з благочинним Сергієм Наконечним, священниками Володимирецького благочиння УПЦ та прихожанами.

Питання порядку денного - перехід храму з УПЦ до ПЦУ

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

Загалом гурт представників УПЦ нараховував до 30 осіб, в основному жінки. Цікаво, що майже вся присутня релігійна громада щільним щитом стояли на ганку, перед дверима.

Щодо ситуації у парафії, за коментарем звернулась до настоятеля храму, протоієрея УПЦ Ігоря Новака.

- Ми провели збори релігійної громади 22 вересня, де всі проголосували за те, щоб залишитися в лоні Української Православної Церкви під керівництвом блаженнійшого Митрополита Онуфрія. Хто не був на зборах, вони ще долучалися і говорили про те, що вони підтримують і ніякого переходу нікуди не хочуть.

Більшість – оце всі люди зібралися, які хочуть залишитися у лоні якраз таки Української Православної Церкви, – Ігор Новак.

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

По поводу переходу – в нас якась винайшлася ініціативна група, яка хоче перейти в ПЦУ, але це в основному всі люди, які в храм не ходили, в богослужіннях не приймали участь, у таїнствах нашої якраз таки Церкви. І питання вони там прописали про перехід релігійної громади. Оце є релігійна громада, ну може кого немає сьогодні, хто відлучені. А то є територіальна громада, яка відношення практично до цього ніякого немає. Це люди, які можуть на Паску прийти, посвятити пасочку чи ще там щось. А більшість – оце всі люди зібралися, які хочуть залишитися у лоні якраз таки Української Православної Церкви, – прокоментував Ігор Новак.

Якщо звернутись до відкритих реєстрів, то там зазначено: «власник – громада села Ромейки». Тому надмірне наголошення на винятковому праві голосу релігійної громади здається маніпулятивним.

В реєстрі YouControl власник - громада села Ромейки

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

На моє прохання священник показав протокол зборів релігійної громади. Загалом списки членів з підписами – 150 осіб та був ще окремий з числа тих осіб, які підписувались «за» перебування в УПЦ. Згідно з протоколом, релігійна громада храму має 180 членів.

Більш як півтораста жителів села, з числа присутніх та зареєстрованих на зборах, голосували за перехід в ПЦУ. Процедура зборів була дотримана згідно з законодавством. За кожне питання голосували окремо.

- У нас сьогодні збори. Ми спочатку збирали підписи. Є люди, які просто казали, що не прийдуть голосувати, є ті, хто підтримує УПЦ, є віряни ХВЄ. Храм був побудований з моєї ініціативи тридцять років тому. Був спочатку я й старостою. Будували коштом жителів села і власними силами, – розказує Петро Микитович Міщеня, член ініціативної групи.

Храм був побудований з моєї ініціативи тридцять років тому. Був спочатку я й старостою, - Петро Міщеня

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

Загалом списки підтримки за перехід, за словами ініціативної групи, нараховують до 300 осіб. Адже попередньо, десь за два тижні до зборів робився подвірний обхід.

- Ми робили подвірні обходи – з хати в хату. Свою підтримку за перехід могли висловити і підписатись жителі, яким на той день вже виповнилось 18 років, – зазначає Леся Феськова, учасниця ініціативної групи.

Підписи збирали лише з дорослих жителів Ромейок

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

Варто зазначити, що віряни УПЦ відхилили запрошення організаторів долучитися до зборів. А по завершенню зборів всі перейшли до храму, аби домовитись і провести інвентаризацію майна. Присутні тут правохоронці – поліцейський офіцер громади з колегою наглядали за порядком, але особливих провокацій не було, хоч емоції людські вирували.

Ситуація на п’яту вечора в Ромейках була наступна – для опечатування храму представникам поліції не дали доступу до дверей.

Подія в Ромейках завершилась вже під захід сонця. За спільною домовленістю священник, поліціянт та представник ініціативної групи зайшли в храм.

Обидві групи вірян біля храму в Ромейках Автор: Людмила Босик Обидві групи вірян біля храму в Ромейках

В храмі опис майна зробили в присутності ПОГ. Храм не був опечатаний.

Громада, яка прийняла рішення про перехід до ПЦУ, буде проводити юридичні дії щодо перереєстрації, громада УПЦ проводитиме богослужіння у храмі.

Віряни УПЦ блокують доступ до храму Автор: Людмила Босик Віряни УПЦ блокують доступ до храму

За коментарем з приводу ситуації звернулась до Ігоря Сяського, заступника начальника ВП – начальника СВ ВП №1 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області. Ось як він пояснив ситуацію з неможливістю опечатування храму в Ромейках:

- Підстав для опечатування храму в Ромейках не було – жодних проваджень чи юридично обгрунтованих рішень щодо заборони доступу до будівлі 13 жовтня сторонами не було надано. Якщо у Жовкинях була попередня усна домовленість між сторонами, проведена інвентаризація майна – храм було самостійно опечатано сторонами по їх домовленості. І відкрили вже після надання належної реєстраційної документації, то у Ромейках сторони не домовились. Представники поліції забезпечили охорону громадського порядку.

Серед учасників зборів щодо переходу були батьки нещодавно загиблого воїна Ростислава Криси. Обидвоє плакали – двоє синів були у ЗСУ. Один нині інвалід, з уламком у голові, а другий, наймолодший – у землі через росіян. Це подружжя не хоче чути російської мови, не хоче, щоб село та храм були причетні до росії. Дискусій і перепалок словесних було багато.

Священники УПЦ наголошували, що ніде нема підтверджень щодо належності УПЦ до МП. Дискусія вірянок УПЦ з священниками ПЦУ також була активна. Цікаво, що на репліку одного зі священників ПЦУ щодо позбавлення від усього російського і чужого, одна з вірянок УПЦ кинула: «а власті міняються…». Запитала я й в громади УПЦ – чи є у них потреба переходу в ПЦУ, чи є претензії до священника, відповідь була – «ні».

Хтось з чоловіків запитав у Сергія Наконечного, благочинного УПЦ Володимирецького благочиння щодо Матері–Церкви УПЦ. Той відповів, що Мати–Церква – це Київська Митрополія, яка існує з вісімсотих років.

Скрін з реєстру

Епізоди численних дискусій між двома спільнотами ромейківчан – детальніше можна подивитись у відео репортажі на YouTube Володимирець.Сity.

Чи стане ситуація з протистоянням жителів Ромейок у виборі релігійної приналежності сільського храму «каменем зіткнення» – слідкуватимо і розказуватимо. Але вам не здається дивним те, що за українське звучання милитви, за рідне слово в стінах власноруч збудованого храму, за вже визнане світом і світовим православ’ям ще досі треба боротись навіть у рідних селах?

Реклама

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

В Ромейках храм стає «каменем зіткнення» вірян двох конфесій?

Джерело: volodymyrets.city