Рак молочної залози: говоримо про огляди й діагностику із фахівцями Луганського онкодиспансеру

21 жовтня 2024 р. 09:44

21 жовтня 2024 р. 09:44


До дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози в Луганському онкодиспансері безоплатно консультували й оглядали охочих. СарниNews.City фахівці медзакладу розповіли про досвід роботи, а також профілактику, фактори ризику та ситуацію із захворюваністю на Сарненщині.

День відкритих дверей в Луганському онкодиспансері

17 жовтня в поліклінічному відділенні Луганського обласного клінічного онкологічного диспансера пройшов День відкритих дверей. Його присвятили Всеукраїнському дню боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Тож із 9 до 15 години фахівці закладу безоплатно проводили охочим огляд і діагностику новоутворень грудних залоз.

— Сьогодні замість одного приймають два лікарі, УЗД роблять на два кабінети. Залежно від вікової категорії одразу скеровуємо до мамолога, на мамографію або на ультразвукове обстеження. Якщо УЗД, то робимо самі, якщо мамографію — відправляємо в Рівне. А коли мамограф зʼявиться в нас, то будемо робити все на місці, — ділиться ендокринологиня і медична директорка закладу Євгенія Гондарева .

День відкритих дверей у Луганському онкодиспансері. Автор: СарниNews.City

Про рак молочної залози в цифрах

Цьогоріч фахівці Луганського онкодиспансеру виявили 33 випадки раку молочної залози , три з яких — у чоловіків. Більшості хворих — понад 50 років. До того ж у порівнянні з 2023 роком все більше пацієнтів звертаються із третьою або четвертою стадіями, тобто запущеними.

— Із 33 пацієнтів проліковані всі, прооперовані — десять людей. Тобто інша категорія — це вже була хіміотерапія. Троє людей — це була тільки паліативна допомога. Іноді приходять жінки вже на тій фазі, коли робити немає що. І сімʼя є, і чоловік є, проте не можуть одне одному сказати, що треба звернутися до лікаря, — ділиться Євгенія Гондарева.

До слова, у 2023 році мамолог Луганського онкологічного диспансеру проконсультував близько 2200 пацієнтів , у 2024 — вже 1340 .

Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер (ЛОКОД). Автор: СарниNews.City

Рак молочної залози: профілактика й фактори ризику

Медична директорка Луганського онкодиспансеру Євгенія Гондарева розповіла про процедуру проходження огляду в мамолога. Для початку потрібно звернутися за направленням до сімейного лікаря. У фахівця пацієнтів очікує огляд і консультація. Далі — або ультразвукова діагностика, або мамографія — це залежить від вікової категорії.

— Жінки, починаючи з 18 років , мають робити самообстеження. Стоячи перед дзеркалом, пальпаторно, тобто ручками, передивлятися молочні залози. Дивитися, чи є ущільнення, виділення, чи не бентежить колір шкіри, чи не втягнутий сосок. Так перевірятися треба щомісяця всередині менструального циклу, — зазначає лікарка.

Із 25 до 39 років жінки мають щорічно проходити огляд у мамолога та консультацію в гінеколога. Також усередині менструального циклу робити УЗД молочних залоз. Від 40 до 50 років мамографія, огляди в гінеколога та мамолога є обовʼязковими. Від 50 років огляди у фахівців і мамографію за можливості варто робити двічі на рік. Жінкам з імплантами в молочних залозах слід робити МРТ з контрастуванням.

— Перш за все жінкам варто полюбити себе. Тоді вони звертаються і до гінеколога, і до мамолога. Однак перша ланка — це сімейний лікар. Він має звертати увагу не лише на ті скарги, з якими людина прийшла, а й питати додатково, щоб охопити інші ймовірні проблеми: чи турбує біль у молочній залозі, чи є якісь виділення, як проходять місячні. А далі за більш детальним і спеціалізованим оглядом направити до фахівців , — розповідає ендокринологиня.

Ендокринологиня та медична директорка Луганського онкодиспансеру Євгенія Гондарева. Автор: СарниNews.City

За словами медичної директорки онкодиспансеру, у групі ризику захворюваності на рак молочної залози ті, хто:

  • мають рідних із онкологію молочної залози, наприклад, мама чи бабуся;
  • мають ожиріння, особливо в менопаузі;
  • приймають контрацептиви в передменструальному періоді або гормональні препарати в менопаузі;
  • палять, зловживають алкоголем, не мають фізичного навантаження;
  • не мають достатньо вітаміну D;
  • не народили до 30 років або народили першу дитину після 30 років;
  • мають раннє статеве дозрівання, тобто місячні зʼявилися до 12 років;
  • мають супутні патології, наприклад, цукровий діабет чи ожиріння.

— За два з половиною роки ми оглянули багатьох, зокрема і чоловіків. Рак молочної залози — це не тільки про жінок. Це і спортсмени, які приймають тестостерони, інсуліни, гормони, спортивне харчування. Воно дуже впливає, оскільки стимулює гіпофіз: тоді у великій кількості виробляється пролактин, який впливає на грудну залозу. Так у чоловіків розвивається гінекомастія, яка в подальшому призводить до розвитку раку молочної залози. Тому чоловіки теж мають звертати увагу і за наявності ущільнень обовʼязково йти до мамолога, — наголошую Євгенія Гондарева. — У факторі ризику також ті чоловіки, які в дитинстві мали проблеми з яєчниками: або були травми, або оперовані. Тому теж варто звертати увагу і проходити ультразвукове обстеження і передміхурової залози, і калитки, і грудної залози.

Про інші послуги і фахівців

Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер (ЛОКОД) релокувався з міста Кремінна на Луганщині в червні 2022 року. Тоді ж у Сарнах для фахівців виділили частину хірургічного відділення в центральній районній лікарні.

— Ми швидко розвивалися. Далі почали підʼїжджати наші колеги, бо ж був початок бойових дій. Нас стало більше: і прийомів, і співробітників. Тож дали третій поверх, де зробили дві операційних і одне хірургічне відділення. Також є колишнє інфекційне відділення на два поверхи: на першому поліклініка, на другому — хіміотерапевтичне відділення, — розповідає генеральний директор Луганського онкодиспансеру Євген Хамчич.

Генеральний директор Луганського онкодиспансеру Євген Хамчич. Автор: СарниNews.City

Нині в медзакладі працює близько 120 фахівців , 45% з яких — ВПО з Луганщини, а також Херсонської і Запорізької областей. Послуги надають хірурги, гінекологи, хіміотерапевти, ендокринолог, уролог та віднедавна — оториноларинголог. Також є лікар пухлин голови і шиї, який консультує й діагностує один раз на тиждень. Щомісяця релокований онкодиспансер у Сарнах приймає від 1500 до 2000 людей .

— Проводимо консультативні прийоми, надаємо хірургічну й хіміотерапевтичну допомогу. Є амбулаторія й поліклініка з ультразвуковою діагностикою. Є хірургічний стаціонар, де можуть прооперувати на молочній залозі, із захворюваннями репродуктивної системи чи ЛОР-органів, — ділиться гендиректор закладу.

Онкологічний диспансер у Сарнах розташований за адресою Технічна, 1 . Записатися на прийом можна за номером +38 (098) 879-40-67 . Ще один спосіб — написати в Messenger, де залежно від питання чи проблеми вам нададуть контактний номер потрібного фахівця. Facebook-сторінка онкодиспансеру доступна за посиланням .

Реклама

Рак молочної залози: говоримо про огляди й діагностику із фахівцями Луганського онкодиспансеру

Джерело: sarnynews.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua