«Прийом пацієнтів» починає, щойно виходить зі свого будинку

27 липня 2024 р. 09:15

27 липня 2024 р. 09:15


Сільський фельдшер – то не просто медик, який приймає пацієнтів на своєму робочому місці у робочий час чи йде на виклик додому. Це ще й порадник і почасти – психолог, який вислухає, підтримає своїх односельців і дасть слушну професійну пораду. Це людина, яка, не рахуючись із власним часом і відставляючи власні проблеми на другий план, завжди подбає про кожного, хто потребує її допомоги.

Саме ці слова можна сказати про фельдшера Товстянського ФАПу Віру Павлівну Безверху, котра роботі в медицині присвятила майже 40 років свого життя.

- Точно сказати не можу, але напевно минуло вже понад 20 років, як Віра Павлівна повернулась у Товсту – своє рідне село, і працює у Товстянському ФАПі. До цього вона працювала в Білопіллі, - говорить землячка, колишня голова сільської ради Світлана Петрівна Омеляненко.

Як розповідає пані Світлана про роботу своєї односельчанки, працювати фельдшером досить нелегко, адже обійти все село пішки досить важко. Та всі покладені на неї обов’язки Віра Безверха сумлінно виконувала і дбала про здоров’я своїх односельців. Робить це і до сьогодні.

Віра Павлівна – відповідальна людина, хороший фахівець, майстер своєї справи, добре знає людей, які приходять до неї лікувати не лише рани фізичні, а й душевні. Вона завжди вислухає, порадить, підкаже, надасть посильну допомогу і ніколи нікому не відмовить. Із нею завжди приємно спілкуватися.

Часто, коли вона виходить зранку на роботу і йде своєю довгою вулицею, на лавках, під дворами, сидять її односельці і чекають на свою «рятівницю». Кожен зі своєю проблемою: комусь виміряти тиск, когось проконсультувати з іншого питання. Тож, можна сказати, прийом пацієнтів починається задовго до того, коли фельдшер приходить на своє робоче місце. Кожного треба вислухати, кожному порадити, допомогти. Тож, усі вже знають: якщо Віра Павлівна затримується, значить вона – у своїх пацієнтів.

Віра Павлівна Безверха, фельдшер села Товста

- Але в нас не буває такого, щоб фельдшерський пункт був зачинений у робочі години. За відсутності лікаря тут обов’язково є медсестра Світлана Михайлівна Чучук. Разом із Вірою Павлівною вони працюють багато років, - говорить Світлана Омеляненко.

Фельдшерський пункт, без перебільшення, дівчата підтримують на високому рівні. Там завжди порядок: тепло, прибрано, пофарбовано, тут облаштовані всі умови, доглянута територія, квіти…

- Ще за часів мого головування пам’ятаю: Віра Павлівна завжди вміла досягати своєї мети. Якщо щось було потрібно для фельдшерського пункту, вона не полишить свою ідею, поки це не буде зроблено. Я ставила її у приклад й іншим медичним працівникам, - згадує пані Світлана.

У Товстянському фельдшерському пункті завжди є ліки. Віра Безверха співпрацює з Миколаївською аптекою, постійно замовляє необхідні ліки, тож, буває вкрай рідко, що у ФАПі відсутній якийсь препарат. Зазвичай усі медпрепарати – в наявності, можна прийти і придбати необхідне. Як зауважує Світлана Петрівна, таку відповідальність бере на себе далеко не кожен фельдшер. Із доставкою ліків фельдшеру допомагають і місцеві мешканці, і сільська рада та староста, які привозять замовлення з Миколаївки у Товсту.

- Віра Павлівна - людина складної долі… На її шляху – багато важких життєвих подій. Та, незважаючи на те, що коїться в неї на душі, вона ніколи ні на що не скаржиться, не просить співчуття і завжди йде назустріч своїм пацієнтам та односельцям, - розповідає пані Світлана.

Син Віри Павлівни Роман захищає нашу країну в лавах ЗСУ. Недавно, після тривалого часу перебування на фронті, він нарешті зміг приїхати у відпустку. Найбільша радість Віри Безверхох – маленький онук Ваня, який сумує за своїм татом, і невістка Тетяна. Міцна, дружна сім’я живе разом і з нетерпінням чекає повернення їхнього тата, чоловіка, сина…

- Віра Павлівна – гарна господиня. В її оселі завжди затишно і гостинно. А ще вона дуже любить квіти. Їх дуже багато в неї на подвір’ї! Ми з нею завжди обмінюємось різними сортами, - продовжує свою розповідь Світлана Омеляненко.

Хоч за віком товстянський фельдшер уже має бути на заслуженому відпочинку, Віра Безверха продовжує працювати і дбати про своїх односельців.

Віра Павлівна Безверха, фельдшер села Товста

- Був період, коли вона хотіла залишити роботу, але ми всі вмовили її лишитись і дякуємо, що вона таки погодилась, не кинула нас напризволяще. Молоді спеціалісти не приїдуть у наше село, тож, якщо вона піде, буде тяжко і товстянцям, і мешканцям села Комарицьке, де немає фельдшера. Тому Віра Павлівна їздить туди щочетверга і веде там прийом пацієнтів.

Тож, люба наша Віро Павлівно! З нагоди професійного свята дякуємо Вам за те, що, не жаліючи зусиль і часу, Ви берете на себе важкий тягар людського болю і страждань та оберігаєте найцінніше, що є у людини – її життя. Бажаємо не лише дбати про здоров’я навколишніх, а й берегти своє. Нехай довге життя обдарує Вас щасливими моментами та приємними спогадами, розумінням і вдячністю людей. Успіхів у Вашій справі та мирного неба над Вашою оселею, - говорить Світлана Омеляненко.

Реклама

«Прийом пацієнтів» починає, щойно виходить зі свого будинку

Джерело: bilopillia.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua