СБУ на Сумщині підозрює шістьох інженерів проєктної організації у співпраці з окупантами

03 вересня 2024 р. 11:02

03 вересня 2024 р. 11:02


У ході розслідування співпраці проєктної організації з Сум із фінансово-промисловими групами кремля, СБУ повідомила про підозру шістьом її учасникам у колабораціонізмі, вчиненому у складі організованої групи.

Нагадаємо, у травні 2024 року Служба безпеки затримала керівника проєктної організації, яка працювала на підсанкційні компанії країни-окупанта, зокрема «роснафта» Ігоря Сєчина і «Сібур Холдинг». Тоді СБУ запобігла передачі агресору новітніх розробок України у сфері нафтогазової промисловості

Під час подальшого документування злочинної діяльності підконтрольної резидентам рф проєктної організації, СБУ викрила ще п’ятьох громадян України на співпраці з країною-агресором.

За даними слідства, група інженерів-проєктувальників розробляла конструкторську документацію на будівництво автоматизованих систем управління енергообладнанням на об’єктах російських монополістів.

Готові розробки очільник підприємства планував відправити своїм спільникам в рф через хмарні сервіси кодування інформації, а гроші за це отримати на власні криптовалютні гаманці.

Також фігуранти ініціативно брали участь у роботах з відновлення кількох українських енергетичних об'єктів та отримували доступ до конструкторської документації цих підприємств.

На підставі здобутих доказів, слідчі Служби вже повідомили усім шістьом учасникам проєктної організації, двоє з яких переховуються від слідства в рф, про підозру за ч. 3 ст. 28 та ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена організованою групою).

Зловмисникам загрожує до п'яти років позбавлення волі

СБУ на Сумщині підозрює шістьох інженерів проєктної організації у співпраці з окупантами

Вирішується питання про обрання фігурантам міри запобіжного заходу.

Блокування злочинної схеми та розслідування проводили співробітники Управління СБУ в Сумській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Реклама

СБУ на Сумщині підозрює шістьох інженерів проєктної організації у співпраці з окупантами

Джерело: shostkanews.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua