Відсутність укриттів і короста у дітей: що показав моніторинг Глинської спеціальної школи

04 вересня 2024 р. 11:45

04 вересня 2024 р. 11:45


Відсутність укриттів і короста у дітей: з такими проблемами стикнулися вихованці Глинської спеціальної школи на Сумщині, яку відвідала моніторингова група Офісу Омбудсмана. Моніторинг був здійснений в межах реагування на допис в соцмережах щодо проблем з тимчасовими укриттями Глинської спецшколи.

З початком нового навчального року 113 дітей, які навчаються та проживають на базі закладу, можуть фізично не розміститися в укриттях, розрахованих всього на 70 осіб. Причина – ухвалення органом управління рішення про закриття двох тимчасових укриттів з чотирьох наявних. Відтак існує потреба в розширенні безпечної площі для дітей на випадок повітряних тривог.
Однак проблеми виявилися куди масштабнішими. Під час спілкування з деякими учнями у них були виявлені характерні шкірні висипи. Медичний працівник Глинської спецшколи не надав документального підтвердження звернень, огляду чи лікування дітей. Внаслідок чого моніторингова група негайно звернулась до Роменської центральної районної лікарні. Були здійснені обстеження дітей, надані консультативні висновки, якими клінічно підтверджено діагноз короста у чотирьох учнів. Результати лабораторних досліджень щодо інших дітей будуть надані пізніше.

Обурливо, що медична служба школи як не виконувала своїх обов’язків щодо дітей раніше, так і не виконує досі. Ще у березні 2024 року під час попереднього моніторингу працівників Офісу Омбудсмана до закладу були виявлені проблеми з додержанням права дітей на охорону здоров’я. Наразі ж вони лише загострилися.

Зазначимо, що у закладі навчаються діти з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями інтелектуального розвитку. Серед них є діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Крім того, через погіршення безпекової ситуації в регіоні внаслідок збройної агресії РФ за рішенням голови Сумської ОВА у Глинську спецшколу також були переміщені учні Улянівської та Шалигінської спеціальних шкіл. Відсутність укриттів і короста у дітей: що показав моніторинг Глинської спеціальної школи

Уповноважений невідкладно звернувся до Сумської обласної ради та Сумської обласної військової адміністрації щодо забезпечення права всіх дітей, які навчаються та проживають у Глинській спеціальній школі, на безпечні умови перебування та до головного лікаря Роменської центральної районної лікарні стосовно додержання права дітей на охорону здоров’я.
Моніторинговий візит був здійснений в межах проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми», що впроваджується Благодійною організацією West Support in Ukraine.

Якщо Вам відомо про порушення прав дитини, негайно звертайтесь до нас:

• за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

• на електронну пошту: [email protected]

• на гарячу лінію: 0800501720;

• за тел. 044-299-74-08.

Омбудсман України

Відсутність укриттів і короста у дітей: що показав моніторинг Глинської спеціальної школи

Джерело: debaty.sumy.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua