Чи існує ризик захворіти на Сумщині на гарячку Західного Нілу?

05 вересня 2024 р. 16:07

05 вересня 2024 р. 16:07


Геморагічна гарячка Західного Нілу — це вірусна хвороба, що найчастіше передається через укуси комарів. Вона може викликати лихоманку та висипання на шкірі, а в тяжких випадках — запалення мозку та його оболонок. Найчастіше хворіють на гарячку Західного Нілу влітку та восени.

Як передається ця екзотична хвороба?

Основним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є перелітні птахи, які у крові мають високі концентрації вірусу, значно менше значення як резервуар мають деякі дрібні ссавці, гризуни.

Комарі кусають інфікованих особин і можуть передати вірус іншим тваринам чи людям. Сприйнятливість людей до хвороби є високою, хоча до 80 % людей переносять хворобу безсимптомно.

Від людини до людини хвороба не передається.

Наскільки актуальна ця проблема для жителів регіону сьогодні? Розповідає заступник головного державного санітарного лікаря в Сумській області Галина Зайцева.

Історична довідка

«Проблема була актуальною і вчора, і сьогодні, і може стати ще більш актуальною в майбутньому. Про те, що на Сумщині циркулює вірус гарячки Західного Нілу нам відомо давно. Перше природне вогнище цього захворювання в регіоні було виявлено ще у 1985 році в Путивльському районі. Відслідкувати захворювання людей на той час було неможливо. І коли така можливість з’явилась, з метою більш детального вивчення ситуації, у 2010-2011 роках нашою установою проводилось дослідження поширення інфекції в різних районах Сумщини. Серед обстежених були як хворі з лихоманкою нез’ясованого походження, так і здорові люди, які відмічали укуси комарами.

Результати досліджень показали, що в когорті обстежених кожна сьома людина мала антитіла до збудника гарячки Західного Нілу, тобто була інфікована в різний період життя. Це підтверджує факт циркуляції вірусу Західного Нілу в нашому довкіллі.

І хоча на сьогодні на Сумщині випадки захворювань людей на гарячку Західного Нілу офіційно не зареєстровані, але однозначно стверджувати про їх відсутність немає підстав. Захворювання можуть ховатись під маскою гострих респіраторних інфекцій»,- зазначила Галина Зайцева.

В Україні з початку серпня цього року зареєстровано 41 лабораторно-підтверджений випадок захворювання на гарячку Західного Нілу, а з початку року — 50 випадків. У літній період хворобу діагностували в Києві та Київській області, і один випадок зареєстровано в Полтавській області. 3 людини померли.

Чому варто бути обережними?

Гарячка Західного Нілу – особливо небезпечне інфекційне захворювання. Інфекція може мати тяжкий перебіг (менінгоенцефаліти) і фатальні наслідки

Комарі – основні переносники: Саме комарі є головними винуватцями поширення вірусу. Особливо небезпечними є періоди підвищеної активності комарів, як правило, це весняно-літні місяці.

Наявні природні умови, що сприяють розмноженню комарів: Наявність водойм, висока вологість, тепла погода – все це створює ідеальні умови для розмноження комарів.

Як уберегтися від захворювання?

Використовуйте репеленти: Наносите репеленти на відкриті ділянки тіла перед виходом на природу.

Одягайте захисний одяг: Віддавайте перевагу одягу з довгими рукавами, штанам, головним уборам.

Встановлюйте москітні сітки: Захистіть своє житло від комарів за допомогою москітних сіток.

Уникайте місць скупчення комарів: Намагайтеся уникати прогулянок у місцях з високою травою, біля водойм у години активності комарів, якщо ви недостатньо захищені.

Вакцинації від гарячки Західного Нілу немає, як і специфічного лікування. Однак, дотримання простих правил профілактики допоможе захистити вас та вашу родину від цієї небезпечної хвороби.

Що робити, якщо вас укусив комар?

Якщо вас укусив комар, слід уважно спостерігати за своїм станом здоров’я. При появі таких симптомів як висока температура, головний біль, м’язова слабкість, висип, необхідно негайно звернутися до лікаря.

Чи існує ризик захворіти на Сумщині на гарячку Західного Нілу?

Джерело: konotop.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua