У Ромнах попрощалися із захисником Андрієм Гаценком

05 вересня 2024 р. 19:16

05 вересня 2024 р. 19:16


5 вересня Роменська громада зібралася, щоб провести в останню дорогу  земляка, життя якого обірвалося під час боротьби з ворожим окупантом. На щиті до рідної землі повернувся Герой – старшина 1 статті військово-морських сил Збройних сил України Андрій Миколайович Гаценко.

Захисник Андрій Миколайович Гаценко народився 30 травня 1992 року в місті Ромни.

Навчався в Роменській загальноосвітній школі №1. Після 9 класів, у 2007 році, вступив до Державного професійно-технічного навчального закладу “Роменське вище професійне училище” та отримав виробничу професію муляр, штукатур, лицювальник-плиточник.

9 липня 2012 року 20-ти річний юнак прийняв військову присягу та розпочав строкову службу у військово-морських силах в місті Севастополь. Відслуживши повну строкову службу, уже у травні 2013 року Андрій підписав контракт на військову службу і залишився в Севастополі.

У 2014 році, у зв’язку з анексією півострова Крим, Андрій Гаценко повернувся в рідне місто, але ненадовго.

Лицар українського моря, цього ж року за контрактом розпочав службу в військово-морських силах Збройних сил України тепер вже в місті Одеса. За волею долі в Одесі Андрій зустрічає дівчину з Ромнів. Та вже 2018 рік стає для нього особливо важливим. Цей рік визначається одруженням та народженням дитини.

Початок повномасштабної війни військовослужбовець зустрів у морі. Обстріли, вибухи, Росія порушує кордони… За таких обставин дружина з маленькою донькою їдуть в більш безпечне рідне місто.

Андрій продовжує мужньо і самовіддано захищати Батьківщину, забезпечувати надійну оборону морських рубежів, комунікацій та портів, демонструючи незламний бойовий дух, майстерність і військову доблесть. Під час служби воїн професійно виконував бойові завдання в акваторії Чорного моря, а також на річці Дунай.

Щодня, виявляючи героїзм, стійкість й непереможний характер, Андрій Гаценко захищав морський простір України від російських загарбників.

У грудні 2023 року військовослужбовець приїжджав привітати доньку з днем народження. Його серце завжди було з родиною. Саме для них він виборював мирне небо та світле майбутнє.

Український захисник планував, мріяв, сподівався. Та не судилося…

29 серпня 2024 року ввечері російська ракета влучила у військовий катер. Загинуло 6 чоловік, серед них і старшина 1 статті Андрій Гаценко…

Уже вранці брат-близнюк Андрія, з яким вони пліч-о-пліч служили в одній частині, але на різних військових катерах, повідомив страшну звістку родині.

За два тижні до трагедії дружина з донькою приїздили в Одесу, за 40 хв. до вибуху він їм телефонував… “Самий кращий тато і чоловік”, так говорить про Андрія Миколайовича дружина.

Андрію Гаценку навіки 32… З них майже 13 років у військово-морських силах Збройних сил України.

У 2022 році отримав відзнаку Міністерства оборони України – медаль “10 років сумлінної служби”.

У Андрія Гаценка залишилися донька, дружина, батьки, брат…

У Ромнах попрощалися із захисником Андрієм Гаценком

Джерело: debaty.sumy.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua