Якість води в річці Сейм поступово нормалізується

07 вересня 2024 р. 13:27

07 вересня 2024 р. 13:27


Відповідно до останніх даних лабораторних досліджень проб води, станом на 4 вересня спостерігається динаміка зменшення рівня хімічного споживання кисню та поступове незначне підвищення рівня розчиненого кисню у воді. Про це повідомляють у Конотопській районній державній адміністрації.

За результатами досліджень (відбір 02.09.2024) у пробах, відібраних у створах поблизу населених пунктів Манухівка, Чаплищі та Чумакове спостерігається незначне підвищення рівню кисню до 1,44 мгО2/дм3, 1,3 мгО2/дм3 та 1,15 мгО2/дм3 відповідно. У пробах, відібраних поблизу м. Путивль, с.Хижки, с.Мутин, с.Озаричі рівень кисню залишється <1 мгО2/дм3 при нормі не менше 4 мгО2/дм3.

У пробах, відібраних 04.09.2024 поблизу с. Камінь, с. Мутин рівень кисню незначно підвищився і становить 1,39 мгО2/дм3 та 1,68 мгО2/дм3 відповідно, у пробах, відібраних поблизу с. Чаплищі та с. Чумакове рівень кисню становить вже 2,5 мгО2/дм3 та 2,4 мгО2/дм3

Моніторингові дослідження динаміки концентрацій забруднюючих речовин у пробах води, які відбираються з початку виявлення забруднення, свідчать про зменшення рівня хімічного споживання кисню (ХСК). Так, виявлені за попередніми результатами досліджень максимальні концентрації хімічного споживання кисню перевищували нормоване значення від 3 до 5 разів.

Станом на 04.09.2024 у пробах, відібраних поблизу населеного пункту Чаплищі рівень ХСК перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) у 1,5 разів,

Також спостерігається динаміка зменшення виявлених концентрацій азоту амонійного.

За результатами досліджень проб, відібраних 02.09.2024 поблизу с. Хижки, с. Мутин та с. Озаричі вміст азоту амонійного перевищував ГДК у 1,05, 1,6 та 2 рази відповідно. У пробах, відібраних поблизу с. Манухівка, с.Чаплищі, с. Чумакове, м. Путивль – перевищень не було виявлено.

Станом на 04.09.2024 вміст азоту амонійного у пробах, відібраних поблизу с.Чаплищі, с. Чумакове, с. Пруди, с.Хижки, с. Мутин, с. Озаричі – не перевищував нормативних значень.

Всі дані свідчать про те, що якість води в р.Сейм поступово повертається до нормативних показників.

Нагадуємо, що до моменту встановлення факту відповідності проб води санітарним вимогам просимо мешканців Конотопського району утриматись від відвідування прилеглої території до річки Сейм, риболовлі, придбання річкової риби невідомого походження, купання, напування худоби/птиці у річці Сейм та іншого використання річкової води для господарсько-побутових потреб.

Враховуючи поступову стабілізацію ситуації з якістю води в р.Сейм Конотопською районною державною адміністрацією та управлінням Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Сумській області ініційовано питання придбання рибопосадкового матеріалу для вселення у р.Сейм, що сприятиме поступовому відновленню чисельності та популяції риби у річці, відтворенню та біологічному різноманіттю в природному середовищі, очищенню водойми.

Якість води в річці Сейм поступово нормалізується

Джерело: shostka.info

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua