Евакуаційний потяг із Шостки до Києва. Історії тих, хто за ніч зібрав усе життя в одну валізу

07 вересня 2024 р. 14:06

07 вересня 2024 р. 14:06


У п’ятницю від другого перону вокзалу у Шостці відправляється безкоштовний евакуаційний вагон до Києва. За ініціативи місцевої влади та підтримки «Укрзалізниці» він розпочав курсувати з 28 серпня. І щодня потреба в ньому зростає, адже оголошено про обов’язкову евакуацію населення Глухова, Есмані, Свеси Шосткинського району. З тими, хто залишає домівку заради безпеки, поспілкувалась ШосткаNews.City

Людей, які зареєструвались на евакуаційний потяг, чекають на пероні біля вагона представники громади і районної військової адміністрації.

новини Шостки

Жінки тримають у руках відомості з переліком пасажирів, яких вони відмічають, а також вручають їм евакуаційні пакети від благодійної організації. Глухівчанин Леонід Васильович з дружиною змушені залишити рідне місто, про евакуаційний вагон дізнались з Фейсбуку, зареєструвались, і вже готові до відправлення.

новини Шостки

Леонід Васильович, пасажир евакуаційного потягу говорить, що тікати з міста довелось через ворожі обстріли:

«Нас стали сильно бомбить, і школи, і інститут і до нас почало долітати, хоч ми мешкаємо в кінці міста. Слава Богу, по нас не попало, тому ми вирішили не випробувати долю. Я пішов у міську адміністрацію, мене швидко прийняли, все оформили і за добу ми зібралися”.

Чоловік переживає за домашнього улюбленця, якого довелось залишити на сусідів: «Ми його випустили, буде бігати по двору і по городу, а сусіди будуть годувати і дивитись за ним».

новини Шостки

Проводжає дружину з трьома дітьми 5,11, та 15 років мешканець Ямполя Михайло. Сам чоловік працює електромонтером оперативно-виїзної бригади, тож залишиться у рідному місті тримати енергетичний фронт.

Там з дітьми жити вже не можливо.

– Уже бомблять по декілька разів на добу. Прилітає у школу, будинки, навколо, кожен день знищують Ямпіль.

новини Шостки

Оксана Скворцова вже двічі переселенка, спершу довелось виїжджати з Дружби, а тепер залишати Ямпіль.

– Стало дуже гучно і дуже небезпечно, почастішали вибухи по селищу. Стало страшно, дитина психологічно вже травмована. Тому ми прийняли рішення, що потрібно виїжджати до Києва, в нас там мешкає старший син, то ми їдемо до нього.

новини Шостки

Пані Оксана говорить, що після прильотів більшість людей приймають рішення про евакуацію, залишаються у небезпечних районах переважно люди похилого віку. Жінка не знає, коли зможе повернутися і чи буде куди вертатись, але безпека і життя є найвищою цінністю. Тому зараз найважливіше – це дбати про себе та близьких, знайти безпечне місце і не втрачати надії.

– Ми їхали до Шостки і я відчула на очах сльози від того, що ми залишили все, що нажито роками і це може бути в будь-яку хвилину знищено.

Все своє життя запакували у валізу за одну ніч

Але сподіваємось, що все налагодиться, і ми повернемося.

Усім пасажирам допомагає провідник Владислав. Він спілкується і з представниками управління праці, які звіряють пасажирів згідно з поданими спискам, ці списки потім передають провіднику.

новини Шостки

– Плацкартний вагон розрахований на 52 людини і ми з напарником думали, що тут буде натовп, як в перші тижні війни, коли вивозили у вагонах по 100-200 людей. Але тут евакуація проходить організовано, людей не багато і всім вистачає місця. Ми вже десятий день курсуємо і возимо не більше 20-25 осіб.

У зв’язку з необхідністю евакуації населення з Шосткинського району, евакуаційний рейс продовжено до кінця вересня

Потяг з безкоштовним вагоном курсуватиме до Києва у п’ятницю, суботу та неділю.

новини Шостки

Для оформлення заявки мати: паспорт, ідентифікаційний код.

Шосткинська районна військова адміністрація: +380933265006 (цілодобово)

Шосткинська громада: (095)-72-55-011 і (098)-76-96-176 (цілодобово).

shostkanews.city

Евакуаційний потяг із Шостки до Києва. Історії тих, хто за ніч зібрав усе життя в одну валізу

Джерело: debaty.sumy.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua