Наслідки ударів КАБами по Краснопіллю

07 вересня 2024 р. 21:11

07 вересня 2024 р. 21:11


6 серпня близько 15:00 війська РФ вдарили трьома керованими авіабомбами по середмістю Краснопілля. Про це Суспільному розповів заступник селищного голови Василь Лавріненко. За його словами, внаслідок удару загинула жінка, поранені чотири людини. Окрім того, пошкоджені близько 20 приватних домогосподарств, три садиби зруйновано повністю.

“Мені ніде жити, бачиш? Я сам із Покровки, там розбило. Приїхали сюди, тут винайняли квартиру і тут прилетіло”, – говорить пан Микола.

У рідному селі в його оселю влучив російський снаряд, тож разом із родиною евакуювались у Краснопілля, де зняли будинок. Після влучання керованих авіабомб у сусідське домогосподарство, в його будинку впала стеля, зруйнований дах та вибиті вікна.

1

1

1

1

“Оце вам такий сюжет. Немає нічого, все розбите. Ось зайди у хату, там взагалі немає нічого. Воно загорілося, почали гасити й стеля вся обвалилася. Нема ніде нічого. Де жити, хто його знає. Влада наша прийшла подивилася: “Хто там живе, переселенці?”. Розвернулись і пішли”, – розказує чоловік.

У цьому будинку загинула Валентина Савченко – мати пані Надії. Сама жінка говорить, у той момент була у центрі селища.

"Для відновлення майна сума допомоги складе 500 тисяч гривень": наслідки удару КАБами по Краснопіллю на Сумщині

“Був такий хлопок, і я одразу зрозуміла, що це на наш край, тому, що на наш край було вже неодноразово з самого початку війни”, – каже жінка.

За її словами, мати не встигла заховатися в льох: “Вона якраз йшла в укриття, тому, що перед цим були приходи на іншому кінці селища. Мама не дійшла, все сталося дуже швидко. Вона йшла у свій льох, але вона не встигла, була в коридорі, вибігала”.

Пан Олексій живе неподалік, а в цьому пошкодженому будинку мешкає його племінниця. В момент російського удару нікого не було вдома та сам будинок зазнав руйнувань.

“Все побило. Вікна повиламувало, дах зламало повністю й кроква повиламувані, і сарай, й кухню”, – пояснює пан Олексій.

Говорить, що після обстрілів, краснопільці намагаються відновити своє житло якнайшвидше: “Кожен день “прильоти”. Всі стараються своїми силами робить. Там де вбило жінку, з організації прийшли люди, допомагають. Всі своїми силами люди. Шифер скидають, що згоріло. Що вміємо, те зробимо”.

За словами чоловіка, після удару військ РФ на місце загибелі жінки прийшли небайдужі люди, щоб допомогти: “Більш ніж 15 будинків постраждало. Дахи, вікна, двері, все. Паркани, все порозбивано. Народу набігло, подивилися і все, а що тут зробиш. Витягли людину вбиту з-під завалів, 56-річну”.

1

1

1

Як розповів Суспільному заступник Краснопільського селищного голови Василь Лавріненко, по селищу російські військові вдарили трьома КАБами.

“Внаслідок обстрілу загинула одна людина, постраждали чотири людини. Зруйновано три будівлі, пошкоджено близько 20 будівель”, – зазначає Василь Лавріненко.

Першочергово енергетики відновили електрику. Газ та воду перекрили, де були пошкодження, додав Василь Лавріненко.

1

1

1

“Оскільки наша громада співпрацює з ГО “Проліска” та Червоним Хрестом, то на понеділок вже є домовленість, що вони привезуть будівельні матеріали для швидкого ремонту”, – зазначає заступник Краснопільського селищного голови.

За словами Василя Лавріненка, згідно державної програми по відновленню пошкодженого та зруйнованого майна, всі хто звернеться в органи Краснопільського самоуправління отримають допомогу: “Для відновлення майна сума допомоги складе 500 тисяч гривень, а за зруйноване згідно розрахунків”.

Наслідки ударів КАБами по Краснопіллю

Джерело: debaty.sumy.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua