На Сумщині вирують масштабні лісові пожежі

16 вересня 2024 р. 11:55

16 вересня 2024 р. 11:55


Ліси на півночі Сумщини продовжують страждати від вогню, і ситуація стає дедалі загрозливішою. У Шосткинському районі пожежі охопили до 100 гектарів, а їх гасіння ускладнене через заміновані ліси.

Лісові пожежі ледь не щодня виникають у Сумській області через атаки росії. У ДП “Ліси України” повідомляють, що лише за останні два тижні зафіксовано 31 випадок лісових пожеж на загальній площі 67,48 га. Більша частина з них спричинена наслідками збройної агресії: артобстрілами, авіаударами та ударами безпілотників.

Запах гарі від таких пожеж іноді можна відчути і у обласному центрі.

Ситуацію з лісовими пожежами у Сумській області контролюють на лише лісники, а й у ДСНС України у Сумській області і в обласній військовій адміністрації.

За словами керівника ГУ ДСНС області Дениса Карпенка, на території регіону зафіксовано масштабні пожежі, викликані як ворожими обстрілами, так і спалюванням сухої рослинності або необережним поводженням з вогнем.

Працівники лісової охорони ДП “Ліси України” паралельно з рятувальника роблять усе можливе для гасіння пожеж на тих територіях, де це безпечно. Борються зі стихією, прокладають мінералізовані смуги, щоб зупинити поширення вогню, та оперативно виїжджають на гасіння.

Але, на жаль, є значні території, що знаходяться безпосередньо біля кордону, до яких доступ майже неможливий. Через постійні обстріли або мінні загрози ці ділянки залишаються фактично поза контролем. Пожежі там можуть тривати довгий час, завдаючи величезних збитків природі. Загасити їх або навіть оцінити масштаби руйнувань надзвичайно складно та небезпечно для життя лісівників.

«Ми фіксуємо пожежі досить масштабних розмірів – від 5 га і більше, а в Шосткинському районі маємо охоплення вогнем до 100 га. При цьому гасіння пожеж ускладнює те, що частина лісів заміновані і не доступні для наших рятувальників», – повідомив Денис Карпенко.

Попри те, що мешканцям Сумщини ледь не щодня нагадують про небезпеку спалювання сухої рослинності, люди продовжують це робити і результаті, рятувальники мають виїздити ще й на такі виклики.

Лише упродовж однієї доби (12 вересня) такі загоряння виникали 17 разів у Конотопському, Охтирському, Сумському, Шосткинському районах та в містах Конотоп, Глухів і Шостка.

На Сумщині вирують масштабні лісові пожежі

Джерело: rama.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua