У Батурині презентували книгу – збірник статей уродженця Конотопа Василя Різниченка

15 жовтня 2024 р. 12:53

15 жовтня 2024 р. 12:53


11 жовтня в палаці гетьмана Кирила Розумовського презентували книгу  «Василь Різниченко. Нариси з історії Чернігово-Сіверщини», яка дозволяє привернути увагу до маловідомого та малодослідженого краєзнавця, історика, бібліографа, репресованого більшовицьким тоталітарним режимом уродженця Конотопа Василя Федоровича РІЗНИЧЕНКА. Про це повідомляє Конотопська міськарада.

Це видання, над яким працювали з 2015 року, містить 66 виявлених на сьогодні статей Василя Різниченка, що охоплюють період 1912-1930 рр. та розкривають коло інтересів дослідника  – походження української національної символіки, історія Гетьманщини, зокрема її столиці – Батурина, видатні постаті Конотопщини, досягнення українського бджільництва ХІХ століття.

Крім того, у збірнику вміщено статтю історика Сергія Білоконя «Краєзнавець і патріот Батурина Василь Різниченко» –  це найгрунтовніша розвідка про життя і діяльність дослідника, який за документами був Різников (російською  – Резников), а Різниченко – це його творчий псевдонім.

«Нариси з історії Чернігово-Сіверщини»  презентували співробітники Національного заповідника «Гетьманська столиця» – упорядники видання  Любов КІЯШКО, Зоя СНІЖОК, Ірина ПАЛАМАРЮК.

Присутні на заході представники освітніх, культурних закладів Конотопа та Батурина почули як здійснювалася робота над пошуком матеріалів  в архівах та приватних зібраннях, дізналися цікаві факти з біографії краєзнавця, зокрема, захоплення фотографією та видавничою справою.

До заходу науковці Національного заповідника «Гетьманська столиця» підготували виставку «Дослідники минувшини Батурина початку ХХ століття», де представлені оригінали брошур Василя Різниченка з фондової колекції заповідника.

У Батурині презентували книгу – збірник статей уродженця Конотопа Василя Різниченка

Джерело: konotop.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua