Які дрова на зиму дають більше тепла та не забивають димохід

16 жовтня 2024 р. 20:40

16 жовтня 2024 р. 20:40


Дрова купити можна багатьох порід, але є перелік найкращих, які під час згорання дають більше тепла. Також вони не так забивають димохід.

Опалювальний сезон, який ось-ось розпочнеться, обіцяє бути важким. По-перше, невідомо, якою буде ситуація з електроенергією: чи на нас знову чекатимуть масові відключення, чи ні. Влада звітує, що робить усе можливе для проходження зими з мінімальними відключеннями, але як піде, достеменно невідомо, пише PMG.ua.

По-друге, тариф на електроенергію зріс і тепер витрати стануть в рази вищими. Є змога платити трохи менше, використовуючи електричні конвектори, але для цього потрібні офіційні документи — тобто проєкт електричного опалення. Та й газ не такий дешевий.

Відповідно, чимало громадян для опалення використовують дрова і зараз заготовляють їх досить активно. Ціни на них так само не надто низькі. Наразі 1 кубометр можна купити від 930 до 1600 гривень.

Які дрова на зиму найкращі

дрова

Дрова бувають різними — одні розгораються швидко, інші трохи повільніше. Також відрізняються за тепловіддачею. Але загалом найкращі дрова для опалення наступні.

  • Бук і дуб — це найкращі дрова для опалення і в камінах, і в котлах. Вони мають високу тепловіддачу, не так швидко горять, що економить ресурси. Також вони менше забивають димохід.
  • Граб, ясен і клен — ще одні популярні породи деревини для опалення. Практично, по тепловіддачі вони такі ж, як і бук.
  • Береза — часто ці дрова використовують для камінів. При згоранні вони потріскують та мають доволі приємний аромат. А ще вони швидко розгоряються. Але мінус у тому, що береза швидко гниє, особливо коли мокра. Відповідно, запастись на тривалий час важко. Хіба що є відповідний навіс, де її можна порізати та скласти на зиму.

Не варто використовувати для опалення хвойні, адже в їх складі багато смоли. Димохід дуже швидко «залипне». Але це найкращі дрова для розпалювання вогнища, адже вони швидко розгоряються. Тому рекомендовано купити дрова твердих порід і трішки сухих смерекових для розпалювання.

Загалом хвойні породи дерев дуже швидко згорають, опалювати ними не раціонально — грошей піде дуже багато на покупку такої деревини.

Реклама

Які дрова на зиму дають більше тепла та не забивають димохід

Джерело: bilopillia.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua