Нововведення в іпотечній програмі єОселя: юристи розповідають про головне

17 жовтня 2024 р. 16:19

17 жовтня 2024 р. 16:19


Юридичний порадник для ВПО неодноразово розповідав про державну іпотечну програму єОселя. Нещодавно Уряд анонсував чергові нововведення в цій послузі, про що сьогодні Порадник розповідає в постійній рубриці Новини.

Отож, що нового?

Вартість сертифіката може не покривати вартість житла, яке людина планує придбати. Наприклад, отриманий житловий сертифікат єВідновлення за знищене житло номіналом 2 млн грн, але вартість квартири, яку людина хоче придбати, становить, до прикладу, 3,5 млн грн. Якщо до цього часу потрібно було доплатити з власних коштів або вибрати дешевше житло, то тепер на залишкову вартість можна взяти пільгову іпотеку за програмою єОселя.

Нагадуємо , за умовами програми перший внесок має бути не менш ніж 20% від вартості житла.

До цього часу “вік” житла для цієї категорії позичальників був обмежений трьома роками.

Юридичний порадник для ВПО оцінює цю зміну як позитивну, оскільки така можливість дасть змогу придбавати житло також і на вторинному ринку, аби мати змогу жити в ньому одразу, а не чекати завершення будівництва, здачі в експлуатацію чи тривалого ремонту.

Важливо! Ця зміна набере чинності з 18 грудня.

військовослужбовцям і правоохоронцям, медикам, педагогам, науковцям, ветеранам та членам їхніх сімей у Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях.

Нагадуємо , внутрішньо переміщені особи можуть отримати пільговий іпотечний кредит під 7% річних, якщо вони відповідають таким вимогам:

  • вік від 18 до 70 років (включно);
  • платоспроможність;
  • відсутність у особи та членів його сім’ї діючих пільгових державних іпотек та лізингу;
  • не належать до осіб під санкціями та не перебувають у реєстрі олігархів;
  • не мають у власності понад законодавчо визначений мінімум (НЕ враховуються об’єкти житлової нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій та/або тимчасово окупованих РФ, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації, відповідно до Переліку ).

Детальніше про програму «єОселя» - у чат-боті Юридичний порадник для ВПО - «Основні питання» - «Житло/ Кредити» - «Житлові програми» - «Пільговий кредит»т- «єОселя»:

Реклама

Нововведення в іпотечній програмі єОселя: юристи розповідають про головне

Джерело: bilopillia.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua