Кошти на дрова та вугілля: як оформити допомогу на Сумщині

22 жовтня 2024 р. 19:02

22 жовтня 2024 р. 19:02


Подружжя Володимир та Валентина Мажари. Переїхала родина з прикордонної Гуринівки, яка розташована за 10 кілометрів, від кордону з Росією до Бездрицької громади. Пані Валентина говорить, обживаються на новому місці, але мріють повернутися до рідної домівки.

Найбільша мрія — щоб оце все припинилося і ми не ходили по чужих хатах, а жили у своїй квартирі, — сказала Валентина Мажара.

За її словами, господар, який безоплатно надав житло, частково забезпечив і дровами. Жінка додає, двох мішків палива вистачає майже на добу.

“Що тепло, то тепло і цілу ніч тепло і о 06:30 ранку ще труби гарячі. Ми розтоплюємо грубку о 5 годині вечора”.

Володимир Мажара каже, що на всю зиму їм палива не вистачить, тож сподіваються на допомогу від держави та благодійників.

“Газ дуже дорого, опалюємо дровами. Це треба ж кудись заявку подавати, на сільську раду. Ну подамо заяву, якщо виділять, то добре було б”.

Кошти на дрова та вугілля: хто отримає та як оформити допомогу на Сумщині

За словами в.о. начальника відділу обслуговування громадян управління пенсійного фонду у Сумській області Людмили Назарової, гроші можуть отримати люди, які опалюють своє житло дровами, вугіллям та іншими видами твердого палива.

“Люди, які вперше претендують на субсидію чи пільгу, якщо звернення буде подане до 30.11.24 року, то субсидія призначається з 1.10.24 року. Якщо звернення буде після 1 грудня 2024 року, то субсидія призначатиметься з місяця звернення за нею. Решті громадян за перепризначенням пільг та субсидій звертатися до ПФУ не потрібно”.

Якщо пільга або субсидія ще не призначена, власникам будинків слід звернутися за нею до Пенсійного Фонду й подати заяву, говорить Людмила Назарова.

Кошти на дрова та вугілля: хто отримає та як оформити допомогу на Сумщині

Цьогоріч близько 11 тисяч власників будинків на Сумщині, які отримують житлові субсидії та пільги і опалюють своє житло лише дровами чи вугіллям, отримали допомогу на загальну суму 40 мільйонів гривень, додала Людмила Назарова. Загалом, правом на субсидії та пільги в осінньо-зимовий період минулого року скористалися 145 тисяч домогосподарств.

Кошти на дрова та вугілля: як оформити допомогу на Сумщині

Джерело: debaty.sumy.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua