Тернопіль потребує донорів крові

03 вересня 2024 р. 13:12

03 вересня 2024 р. 13:12


Потреба в донорській крові є завжди. У час повномасштабного вторгнення її відчутно особливо гостро. Про це пише Анна Тарасенко, Голос .

Про нестачу крові та постійну необхідність у поповненні резервів розповіла завідувачка Донорського центру Тернопільського обласного центру служби крові Віра Монастириська.

– Станом на сьогодні у нас є нестача всіх груп крові і резусів, оскільки збільшилися потреба для Сил оборони, збільшилася частота замовлень. Власне тому ми просимо людей, щоб чим побільше, активніше долучалися до донорства. Хотілось би, щоб добровольці приходили самі і приводили своїх друзів, які до цього не були донорами, які протягом свого життя жодного разу не здавали крові. Тоді буде шанс ознайомитися з процедурою і дізнатися, що здача крові рівноцінна порятунку життя, – пояснює завідувачка. – Кожен, хто приходить до нас, має шанс перевірити на власному досвіді, що це безпечно і корисно. Це в 1-у чергу корисно для самого себе.

Віра Іванівна каже, донор робить велике добро для тих людей, які потребують крові.

– Зараз бачимо, що ситуація дуже складна і направду збільшується потреба в кількості та компонентах крові.

Донорський матеріал з Тернополя транспортують у гарячі точки

– Декілька разів уже замовляли кров на Харків, – розповідає Віра Монастириська.

Яка процедура передачі?

Щодо замовлень крові, то усе відбувається за певним протоколом.

– Поступають запити від лікувальних закладів, ми виконуємо ці запити. Далі – готуємо кров. Коли необхідну кількість матеріалу зібрано, приїжджає людина, яка забирає цю кров. Попередньо готуються всі документи, які передаються разом з матеріалом для транспортування.

Аби зробити донорство максимально комфортним, створено базу донорів крові

– Кожна людина, яка до нас приходить, потрапляє у базу даних і ми часто обдзвонюємо тих людей, які у нас вже є в базі.

кров

Залучають людей регулярно

Якщо з моменту попередньої здачі минуло два місяці, донорів повторно запрошують до Центру.

– Коли бачимо, що людині вже можна здавати кров, тоді намагаємося її залучити ще раз, повторно. Буває так, що люди регулярно приходять, знаючи, що уже можлива повторна здача.

Зараз ми активно залучаємо державні структури, медіа, знайомих по навчальних закладах чи інших установах. Таким чином нагадуємо про себе і потребу у поповненні наших резервів.

Безпека і порятунок людських життів – понад усе

– Хочу наголосити на тому, що «ділитися» кров’ю безпечно. Головне – зрозуміти, що ми можемо зробити добру справу не виїжджаючи за межі нашого міста. Одночасно простою і дорогоцінною справою ми робимо добрі діла. Маємо розуміти, що наша кров буде воювати. Наша кров може в якийсь момент врятувати життя захиснику, чи тим людям, які попали під обстріли.

донорство

Уся кров буде використана

– Ми дуже просимо, щоб люди долучалися до цього, пробували здавати. Важливо, аби вони знали, що, здаючи кров, вони будуть відчувати, що це добре.  Ми сподіваємося, що ці нові люди будуть залучати своїх друзів до донорства і маємо надію, що це набуде більшого розголосу.

Потребуючі реципієнти, які будуть мати потребу в крові, не будуть обділені та будуть мати можливість отримати необхідні компоненти крові і отримають надію на життя.

Фото авторки

Раніше ми писали про те, що під час повномасштабної війни в Тернополі зріс попит на донорську кров.

Під час повномасштабної війни в Тернополі зріс попит на донорську кров

Тернопіль потребує донорів крові

Джерело: gazeta-misto.te.ua