Крос-культурний діалог у Кременці

06 вересня 2024 р. 15:34

06 вересня 2024 р. 15:34


У Кременці розпочав роботу україно-польський літературно-мистецький форум “Діалог двох культур”, присвячений 215-тій річниці від дня народження славного уродженця Тернопільщини, видатного поета Юліуша Словацького.

Представники влади, творчої інтелігенції та громадськості, а в їх числі – Польського товариства ім.Ю.Словацького в м. Кременці, студентська молодь, яка завітала на форум, вшанували пам’ять визначного кременчанина відвідавши Обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького та поклавши квіти до пам’ятника літератору, якого вважають одним із трьох національних поетів-пророків Польщі.

Польські партнери Форуму брали участь в його роботі в онлайн-форматі. Співорганізатор “Діалогу” від польської сторони Маріуш Ольбромський звернувся до присутніх із вітальною промовою. Також надійшов вітальний лист і від Голови Спілки письменників Польщі Анни Насіловської.

Присутня на заході директорка департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк представила документальний фільм “Стежками Короля Духа”, створений завдяки співпраці департаменту та фірми ТО КП “Кінодністер”.

Директор музею Тамара Сеніна презентувала два нові музейні видання: “Листи до матері”, з нагоди ювілею Словацького, та “Шевченкові автографи у наших долях” – до 210-ї річниці Т. Шевченка.

Після молитви у костелі святого Станіслава присутні поклали вінок шани до могили матері поета на місцевому кладовищі. Також вони вклонилися пам’яті українського поета та просвітителя Тараса Шевченку, принісши квіти до пам’ятника Кобзарю.

Під час урочистостей було розіграно лотерею на користь ЗСУ, де лотом служила авторська прикраса Анни Каленик “Горлиця”
Основна частина “Діалогу двох культур” відбудеться у Польщі за участю українських та польських науковців.

Крос-культурний діалог у Кременці

Джерело: lypa.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua