Країна готується до блекаутів: яка ситуація на Тернопільщині (Інфографіка)

18 вересня 2024 р. 23:06

18 вересня 2024 р. 23:06


На Prozorro активно закуповують обладнання для енергонезалежності: когенераційні установки, генератори, сонячні панелі та зарядні станції. Від початку року такого добра придбали вже на понад 7 млрд грн.

40% суми припадає на обладнання для когенерації — воно може виробляти і електрику, і тепло. Його переважно купують міськради та їхні підпорядковані підрозділи, особливо у великих містах, як-от Києві, Харкові та Запоріжжі. Але ще такі установки передають нам інші країни, міжнародні фонди та бізнеси.

Детальніше про те, де вже цієї осені з’являться когенераційні установки та що там із закупівлями іншого обладнання, читайте в матеріалі Ярослава Пилипенка на Главкомі.

Судячи з цієї інфографіки – картина на Тернопільщині з з підготовкою до блекауту невтішна. Тому ми звернулися в Тернопільську обласну державну адміністрацію. Нам прокоментували:

Обласною військовою адміністрацією спільно з територіальними громадами, суб’єктами господарювання вживаються вичерпні заходи щодо забезпечення безперервної роботи систем життєзабезпечення у разі виникнення блекауту.

При пошкодженні, зупинці / обмеженні діяльності об’єктів енергетичної інфраструктури чи об’єктів теплопостачання для забезпечення стабільної роботи забезпечено автономними джерелами живлення понад 1700 об’єктів критичної інфраструктури, навчальних закладів, бюджетних установ та організації.

В області значна частина заходів з розвитку розподіленої генерації здійснюється з позабюджетних джерел фінансування без застосування електронної системи закупівель у системі Prozorro.

Завдяки плідній співпраці органів місцевої влади, територіальних громад, суб’єктів господарювання з міжнародними організаціями, отримано матеріально-технічну допомогу (когенераційні установки, сонячні панелі, автономні джерела живлення, трансформатори, транспорт, насоси, різні комплектуючі) від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародної організації з міграції, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), німецьких компаній-донорів та інших донорів-меценатів.

З метою забезпечення надійності електропостачання та зменшення залежності від центральних енергосистем в області впроваджено 89 об’єктів розподіленої генерації. Впроваджується система розподіленої генерації елеĸтроенергії з використанням газопоршневих ĸогенераційних машин та фунĸціонування моделі енергетичного острова з елементами Smart Grid в місті Тернополі.

До кінця поточного року в області заплановано приєднати ще близько 30 об’єктів розподіленої генерації загальною потужністю понад 100 МВт.

В рамках проєкту Глобального екологічного фонду / Програми Розвитку ООН „Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКОˮ територіальними громадами спільно з суб’єктами господарювання здійснено аналіз об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства та лікувальних закладах на їх інвестиційну привабливість в частині встановлення сонячних електростанцій та уже підготовлено орієнтовні параметри 11 ЕСКО-контрактів, що можуть бути запропоновані ЕСКО-компаніями, які повністю візьмуть на себе фінансові витрати, ризики і відповідальність за реалізацію проєктів.

Опрацьовано можливість імпорту електричної енергії в умовах правового режиму воєнного стану в Україні не побутовим споживачам.

В області видано 5 кредитів суб’єктам господарювання на встановлення сонячних панелей з накопичувачами електричної енергії на суму понад 5,0 млн гривень.

Проєкти розподіленої генерації є стратегічно важливими для підвищення стійкості енергосистеми під час блекаутів. Вони забезпечують автономність, надійність та гнучкість електропостачання, зменшуючи ризики повного відключення і сприяючи ефективному управлінню енергією на місцевому рівні.

Робота з благодійними та донорськими організаціями по постачанні резервного обладнання та матеріалів продовжується.

Вищезазначені заходи допоможуть забезпечити стабільну роботу критичної інфраструктури навіть у складних умовах відключення електроенергії.

Країна готується до блекаутів: яка ситуація на Тернопільщині (Інфографіка)

Джерело: gazeta-misto.te.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua