Як змінювався курс Ефіріуму: огляд по роках

15 жовтня 2024 р. 16:09

15 жовтня 2024 р. 16:09


Другу за значимістю криптовалюту – Ефіріум – створив Віталік Бутерін, канадський програміст. За час свого існування проєкт пройшов через всі можливі ринкові випробування, причому ціна Ефіру змінювалася не один раз. Щоб розуміти, як котирування можуть поводитися в майбутньому, важливо оцінити, як вони змінювалися у минулому і що цьому сприяло.

Що таке Ethereum?

Це блокчейн-платформа з відкритим вихідним кодом, за допомогою якої користувачі можуть відправляти крипту іншим людям за невелику комісію. Крім того, розглядати проєкт варто як основну мережу для тисяч різних токенів: статистика Ethereum вказує, що з цих токенів 47 цифрових монет входять до ТОП-100 по капіталізації. На платформі Ефіріум побудовані та працюють децентралізовані додатки. Проєкт має нативну криптовалюту – ETH.

Засновником стартапу вважається канадський програміст Віталік Бутерін, який розпочав роботу над Ethereum у 2013 році. Для створення криптовалюти ETH Бутерін залучив кількох інших спеціалістів у якості співзасновників. Перший продаж монети Ефір відбувся у 2014 році через ICO, коли було зібрано близько $18 млн.

Динаміка курсу Ефіру

  • 2015.

Відбувся запуск першої мережі Ethereum під назвою Frontier. Перша вартість Ether - $2,77. Криптовалюта була представлена ​​на біржі Kraken.

  • 2016.

Ціна Ефіріума швидко пішла вгору після запуску більш стабільної версії протоколу (Homestead). На той момент котирування встановилися на позначці $15. За рахунок успіху DAO вартість монети зросла до $21. Цей рік також запам'ятався поділом Ethereum на дві гілки – Ethereum Classic та Ethereum.

  • 2017.

Рік ознаменувався злетом курсу до $95, що пов'язано зі зростанням попиту серед інвесторів та розробників dApps. Далі було зростання до $400, а після оновлення мережі Byzantium ціна валюти Ефір досягла $800.

  • 2018.

Криптовалюта коштувала $1400. Однак ера ICO закінчилася, і вартість монети впала до $85.

  • 2019.

Ethereum активно використовується у DeFi-секторі. MakerDAO залучив фінансування у вигляді 1,86 млн. монет ETH. Лютий запам'ятався хардфорком Constantinople та активацією 8-го оновлення Istanbul.

  • 2020.

Відбулося оновлення платформи до Ethereum 2.0, щоб вирішити питання масштабованості та перевести мережу на алгоритм PoS (стейкінг). До цього додалася активність у DeFi-секторі.

  • 2021.

12 травня відзначено максимальний курс ETH – понад $4,3 тис. Загальний прибуток від майнінгу крипти в лютому зафіксували на позначці $1,3 млрд. Інтерес до Ефіру також зріс за рахунок попиту на NFT, які здебільшого існують на Ефіріум-блокчейні.

Як змінювалася вартість ETH за період 2022-2024 роки?

2022-го ціна монети пройшла через суттєві коливання:

  • На початок року – близько $3,8 тис.
  • До середини березня – близько $2 тис.
  • Вересень – переїзд з PoW на PoS, кількість унікальних адрес всередині мережі зросла до 243 млн.

Решту року вартість Ether постійно змінювалася, переживаючи висхідні та низхідні тренди. На початку 2023-го курс Ефіріума склав $1,2 тис. До листопада цього року криптовалюті не вдавалося пробити позначку в $2 тис. Потім пішли розмови про прийняття ETF на BTC, що спровокувало зростання всього ринку.

З початку 2024 року вартість ETH зросла на 75%, що було пов'язано зі сподіваннями, що SEC схвалить ETF на Ethereum. Подібний крок з Біткоіном допоміг монеті дійти до нового максимуму – понад $70 тис. Однак після цього весь ринок чекав на відкат. І сьогодні Ефір – криптовалюта, вартість якої в середньому становить $2350.

Реклама

Як змінювався курс Ефіріуму: огляд по роках

Джерело: kremenets.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua