У Почаєві на Тернопільщині міський голова всупереч інтересам держави став на захист «московської церкви»

17 жовтня 2024 р. 16:12

17 жовтня 2024 р. 16:12


Почаївська міська рада подала апеляційну скаргу на рішення суду про позбавлення УПЦ МП права власності на комплекс Свято-Духівського скита у Почаїві .

14 серпня Господарський суд Тернопільської області виніс рішення у справі за позовом Тернопільської обласної військової (державної) адміністрації, яким скасував рішення виконкому Почаївської міської ради від 30 червня 2024 року «Про визнання права власності на комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря». Скасували і свідоцтво про право власності, і реєстрацію речових прав УПЦ МП на будівлі монастиря. А все тому, що міська рада Почаєва явно вийшла за межі своїх повноважень, передаючи монастирю Московського патріархату майно, що є загальнодержавним і має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Зрозуміло, що в УПЦ МП не погодилися з таким рішенням Господарського суду і подали на нього апеляційну скаргу. Апеляційне провадження у справі було відкрито 9 вересня ухвалою Західного апеляційного господарського суду, що у Львові.

Втім, у цій, на перший погляд цілком зрозумілій, справі знайшовся ще один гравець, який став на захист інтересів церкви країни-агресора. Як випливає з матеріалів Єдиного державного реєстру судових рішень, рішення Господарського суду Тернопільської області вирішили оскаржити і у Почаївській міськраді. Ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 7 жовтня апеляційні скарги міської ради та монастиря УПЦ МП об’єднали у одне апеляційне провадження.

Нам вдалося отримати копію апеляційної скарги, підписаної міським головою Почаєва Василем Бойком. Слід відзначити, що до захисту прав УПЦ МП у міській раді підійшли вкрай ґрунтовно, для скарги дослідили як вітчизняне законодавство, так і міжнародні нормативно-правові акти. Про серйозність переживань органу місцевого самоврядування за долю Московського патріархату свідчить і те, що представляти Почаївську міську раду під час розгляду справи Господарським судом Тернопільської міської ради відряджали не рядового працівника-юриста міськради, а начальницю юридичного відділу.

У Почаєві на Тернопільщині міський голова всупереч інтересам держави став на захист «московської церкви»

Маємо те, що маємо. Замість того, щоб допомогти своїй армії, яка боронить країну від російських окупантів, Почаївська міська рада витрачає кошти платників податків на захист УПЦ МП у судах.

У Почаєві на Тернопільщині міський голова всупереч інтересам держави став на захист «московської церкви»

Джерело: soroka.ternopil.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua