Тернопільська прокуратура: Будинок Інвалідів чи кузня Параолімпійців?

22 жовтня 2024 р. 11:23

22 жовтня 2024 р. 11:23


Уявіть собі: ви проходите повз величну будівлю прокуратури в Тернополі. Але щось не так. Над входом з'явилася нова табличка: "Будинок Інвалідів". Ні, це не сюжет з фільму про паралельну реальність. Це - іронічний погляд на ситуацію, яка склалася в прокурорських кабінетах нашого міста і яка, як виявилося, дістала вже навіть Президента України.

Виявляється, четверо (на даний момент) високопоставлених прокурорів Тернопільщини отримують пенсію по інвалідності, продовжуючи працювати на своїх посадах. І все це - завдяки сумнівним рішенням МСЕК (медико-соціальних експертних комісій). Серед них - сам очільник обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

Що ж тут такого, спитаєте ви? А ось що: Миколайчуку лише 46 років, а пенсію він почав отримувати у 43. За минулий рік, окрім зарплати в 1,79 мільйона гривень, він отримав ще й 326 331 гривню пенсії. Додайте сюди пільги на комуналку - і маєте картину, яка змушує не просто замислитись, а й задатися питанням: може, нам варто відправити наших прокурорів на Параолімпійські ігри? Адже з такими "здібностями" вони точно принесуть Україні золото!

І Миколайчук не самотній у цьому "клубі молодих інвалідів-пенсіонерів". Керівниця Кременецької окружної прокуратури Наталія Штурма, очільниця Тернопільської окружної прокуратури Галина Борщевська та її перший заступник Андрій Придруга - усі вони теж отримують пенсії, працюючи на відповідальних посадах. Цікаво, яким видом спорту вони могли б зайнятися на Параолімпіаді? Може, стрільбою з лука? Чи, можливо, марафоном... по кабінетах?

Але ситуація набула нового оберту, коли сам Президент Зеленський висловився з цього приводу. Він назвав людей, які скористалися своїми зв'язками з МСЕК та оформили собі фальшиві інвалідності, "внутрішнім ворогом". І це не просто гучні слова. Президент чекає від правоохоронців, зокрема СБУ, ДБР та Офісу Генпрокурора, швидких та жорстких рішень.

Особливо цинічно ця ситуація виглядає на фоні війни, коли на фронті гинуть кращі сини України. В той час, як справжні герої захищають нашу землю, деякі "захисники закону" захищають лише свої кишені.

Д авайте копнемо глибше. А що ж із заступниками Миколайчука? Перший заступник керівника Тернопільської обласної прокуратури Олександр Божко та - чи не приєдналися вони до цього елітного клубу "інвалідів"? Чи, може, вони ще не встигли оформити свою "інвалідність"? Було б цікаво порівняти їхні декларації з деклараціями їхніх "хворих" колег.

Ця ситуація піднімає важливі питання про систему пенсійного забезпечення в правоохоронних органах та роботу МСЕК. Чи не занадто щедрою є ця система? І чи не створює вона нерівності між звичайними громадянами та держслужбовцями?

Що ви думаєте про це? Чи правильно, що люди у розквіті сил отримують і високу зарплату, і пенсію по інвалідності? Можливо, настав час не просто переглянути ці правила, а й притягнути до відповідальності тих, хто зловживає системою?

Одне можна сказати напевно: ця історія ще довго буде темою для обговорення у Тернополі і Україні . Надіємось , що вона стане поштовхом для Президента щодо серйозних змін у системі, яка викликає стільки запитань. А поки що, проходячи повз будівлю прокуратури, не дивуйтеся, якщо побачите там не тільки прокурорів, а й слідчих, які прийшли розібратися з цим "параолімпійським" феноменом.

Тернопільська прокуратура: Будинок Інвалідів чи кузня Параолімпійців?

Джерело: soroka.ternopil.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua