Воєнні злочини росіян в Ізюмі — Харківська облпрокуратура прозвітувала щодо розслідування

16 вересня 2024 р. 18:35

16 вересня 2024 р. 18:35


Місто Ізюм. Фото: ukrainer

Від деокупації міста Ізюм Харківської області пройшло два роки. Протягом цього часу правоохоронці вели розслідування щодо російських воєнних злочинів.

Про результати розповів начальник управління протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Харківської обласної прокуратури Спартак Борисенко в ефірі телемарафону .

Розслідування воєнних злочинів в Ізюмі

Відом, що місто перебувало під окупацією від початку квітня до 10 вересня 2022 року. Поблизу нього було виявлено одне з найбільш масових поховань.

За словами Борисенка, наразі правоохоронцям вже вдалося ідентифікувати 390 тіл, серед яких 39 загиблих — мешканці одного житлового будинку. Людей ховали цілими сімʼями, були навіть випадки, коли в одній могилі перебували п'ять-шість тіл.

Також правоохоронці створили інтерактивну карту, на яку нанесли місця виявлення й зникнення людей та місця облаштування блокпостів російських окупантів.

Загалом на території міста та району було виявлено вісім катівень: до затриманих застосовували тортури, фізичне, психологічне та сексуальне насильство.

"Слідство триває. І маємо вже певні результати. Правоохоронці встановили двох окупантів, причетних до вбивства українського дитячого письменника Володимира Вакуленка, тіло якого було виявлено на місці масового поховання в Ізюмі. Триває судовий розгляд. Їм загрожує довічне увʼязнення" , — розповів Борисенко.

Правоохоронці встановили особи сімох російських військових, які вчинили вбивство цивільних громадян в Ізюмському районі. Розслідується понад 4500 кримінальних проваджень, до суду направлено 13 обвинувальних актів щодо 18 окупантів.

Воєнні злочини росіян в Ізюмі — Харківська облпрокуратура прозвітувала щодо розслідування

Джерело: harkiv.novyny.live

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua