У Харкові ростуть зарплати. Чому роботодавці змушені платити більше?

19 вересня 2024 р. 18:35

19 вересня 2024 р. 18:35


Заробітні плати зросли в середньому на 15-20% за рік.

Лікар-ретгенологт у Харкові може заробляти 50 000 гривень на місяць, водій автокрана — 35 тисяч, а електромеханік — 25 тисяч. Через нестачу професіоналів роботодавці змушені піднімати зарплати, але це стосується далеко не всіх галузей.

Плата за працю в Харкові та області потроху росте, попри постійні обстріли та міграцію великих роботодавців на захід. Найбільше за рік подорожчали послуги кваліфікованих робітників, водіїв та тренерів.

Хто заробляє найбільше?

За рік зарплати в Україні підвищилися на 22%. За даними Державної служби статистики, середня місячна платня становить 20 964 гривні. Найбільше —  50 тисяч гривень — заробляють працівники сфери телекомунікацій, простими словами айтівці. Традиційно високі зарплати в авіатранспорті ( 43 тис. грн), фінансовій та страховій діяльності (39 тис. грн). Найбільше зросли зарплати в сфері надання послуг ( +38%), транспорту (від 30% до 46% в залежності від виду) та поштових і кур'єрських послуг (+42%).

Харківські зарплати значно нижчі за середньоукраїнські. Держстат інформацію по областях не розкриває, зате є дані Харківського обласного центру зайнятості. На вересень минулого року середня зарплата в області становила 9 500 гривень, а на 1 вересня 2024 року — 12 000 гривень.

аптека

"Це пов'язано з дефіцитом кадрів. Ми маємо нестачу працівників по багатьох професіях, тому роботодавці підвищують зарплати. Це стосується, насамперед, робітничих спеціальностей , але і фармацевтів, лікарів, юристів", — розповів KHARKIV Today директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков.

Сайти для пошуку роботи показують, що середні зарплати в Харкові все ж дещо вищі, ніж за даними Центру зайнятості. Наприклад, за інформацією Work.ua, середньостатистичний харків'янин заробляє 19 000 грн на місяць. Ця різниця між 12 та 19 тисячами пояснюється тим, що у Центрі зайнятості та на порталі аналізують різні дані. Державна установа усереднює пропозицію від роботодавців по всій області, а традиційно в районах зарплати нижчі, ніж в обласному центрі. Work.ua аналізує лише пропозиції роботодавців із Харкова.

За даними порталу, зарплата в Харкові за рік зросла на 15%. Найбільше "подорожчали" тренери з фітнесу (+83%), майстри цеху(+53%) та рієлтори (+50%). Що стосується даних Харківського обласного центру зайнятості, за оцінкою наявних вакансій найбільше виросли в ціні кваліфіковані робітники: електрики, водії, будівельники.

Пощастило не всім

Кадровий голод спостерігається зараз в усіх без винятку сферах. Якщо через мобілізацію "оголилися" традиційно чоловічі галузі, наприклад, на будівництві та в промисловості, то є нестача робітників і у професіях традиційно жіночих.

Центр зайнятості цього тижня пропонує 11 вакансій вихователя дошкільного закладу та аж 33 вакансії вчителів. Але, попри високу затребуваність, зарплати у сфері освіти залишаються образливо низькими. Роботодавці пропонують вчителям та вихователям 10-12 тисяч гривень на місяць, або й зовсім мінімальну зарплату, що зараз в Україні складає 8 тисяч гривень, тобто менше 200 доларів. Але на підвищення вчителям та вихователям розраховувати не варто, хіба що вони працюють у приватному секторі. Те ж стосується лікарів та робітників різноманітних державних та муніципальних установ — в них зарплати прив'язані до мінімальної, а її уряд змінювати не планує.

вчитель

Але не лише в бюджетному секторі не всі можуть розраховувати на підвищення.

"Немає галузей, де немає дефіциту, але є галузі, де дефіцит набагато менший. Це ті, що пов'язані з віддаленою роботою або ті роботи, де не потрібна висока кваліфікація", — пояснив KHARKIV Today голова Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

Що стосується подальшого зростання заробітків, то думки експертів розділилися. На думку директора обласного Центру зайнятості, дефіцит працівників на ринку зберігатиметься, тому й праця дорожчатиме. А от Олександр Чумак в цьому не певний, адже з 1 жовтня підвищуються податки, а можливості бізнесу не безмежні.

Схожі новини

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.

У Харкові ростуть зарплати. Чому роботодавці змушені платити більше?

Джерело: 2day.kh.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua