Мовний омбудсмен закликає Харків позбутися російської реклами

17 жовтня 2024 р. 12:45

17 жовтня 2024 р. 12:45


Жителів просять повідомляти про порушення.

Тарас Кремінь просить владу Києва, Одеси та Харкова розпочати перевірку реклами на дотримання закону про мову.

Із початку 2024 року секретаріат уповноваженого із захисту державної мови отримав 235 звернень про порушення статті 28 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Це складає 14% від загальної кількості звернень. Лідерами за кількістю надісланих звернень про порушення мовних прав стали Київ, Одеська та Харківська області.

Згідно із законом, оголошення, покажчики, вивіски, повідомлення тощо, які використовуються для інформування людей про товари, роботи, послуги суб'єктів господарювання, посадових, службових осіб, органів влади, місцевого самоврядування, мають бути державною мовою (за потреби можуть дублюватися іншими мовами).

"Найбільша кількість звернень щодо порушення мовних прав громадян України в сфері інформації для загального ознайомлення надійшла з Києва (89), Одеської (75) та Харківської областей (18). Станом на 15 жовтня 2024 року Уповноважений із захисту державної мови виніс 20 попереджень та наклав 18 штрафів за порушення 28 статті", — розповіли на Facebook-сторінці уповноваженого із захисту державної мови.

За інформацією уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, більшість порушень стосувалася товариств з обмеженою відповідальністю та фізичних осіб-підприємств. Це — туристичні фірми, агенції нерухомості, стоматологічні кабінети. Деякі суб'єкти господарювання порушили законодавство повторно. Кремінь зазначив, що контролювати дотримання закону про державну мову у населених пунктах має місцева влада.

"Владо Києва, Одеси та Харкова, розпочніть перевірку вивісок! Таблички, зовнішня реклама, виконані недержавною, мають бути демонтовані. Закликаємо громадян України повідомляти про порушення, адже захист мови — наша спільна справа!", — звернувся Кремінь.

Нагадаємо, статті 188-52 і 188-53 Кодексу України про адміністративні правопорушення набули сили 16 липня 2022 року. У них визначені штрафи за порушення вимог закону про державну мову, зокрема, в інтернеті. За перше порушення передбачений штраф від 3400 до 5100 гривень або попередження. Повторне порушення упродовж року карається штрафом від 8500 до 11 900 гривень.

Повідомляти про порушення закону про державну мову можна на сайті уповноваженого із захисту державної мови за посиланням тут , на електронну адресу ( [email protected] ) або поштову адресу (Київ, провулок Музейний, 12).

Як писав KHARKIV Today, у п'ятницю 25 жовтня пройде Всеукраїнський радіодиктант національної єдності . Його проведуть до Дня української писемності та мови, який відзначається 27 жовтня.

Схожі новини

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.

Мовний омбудсмен закликає Харків позбутися російської реклами

Джерело: 2day.kh.ua