Ліміт на грошові перекази з картки на картку – кого стосується нововведення

17 жовтня 2024 р. 19:52

17 жовтня 2024 р. 19:52


З метою запобігання ухиленню від сплати податків в Україні запроваджено ліміт на грошові перекази з картки на картку в 150 тис. грн на місяць.

У Нацбанку пояснили, обсяг відповідних операцій, що обслуговують схеми ухилення від сплати податків, може становити сотні мільярдів гривень. Кошти мали йти у державний бюджет, що особливо важливо під час війни.

НБУ й надалі займатиме непохитну позицію — всі учасники фінансового ринку мають дотримуватися вимог законодавства, зокрема у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансування тероризму, та боротися з безліцензійною діяльністю.

Такий ліміт ускладнив для “дропів” здійснення незаконних операцій, переконані фахівці НБУ. Режим діяльності фінансового сектора не передбачає толерантності до незаконних схем ухилення від сплати податків, що є одним із елементів тіньової економіки. Що мається на увазі під терміном дропи, теж пояснили у Нацбанку.

“Дропи” — це клієнти банку, які “продають” доступ до власних карткових рахунків третім особам, для яких вони слугують “транзитними рахунками” для переказу та відмивання грошей. У 2024 році банки розірвали співпрацю з понад 80 тис. клієнтів через роботу в системі “дропів”. Через картки “дропів” могло перераховуватися до 200 млрд грн на рік.
Наша позиція: ринок не повинен бути зарегульованим. Але в ситуації, коли бюджет втрачає мільярдні суми податків через протиправні схеми, такі кроки необхідні.

Обмеження на грошові перекази у вигляді ліміту 150 тис. грн працює з 1 жовтня поточного року. Поки що його ввели на пів року, зазначають у Нацбанку.

При цьому 98% клієнтів банків обмеження не торкнуться, адже українці не оперують відповідними сумами щодня.

Були побоювання, зазначають у Нацбанку, що це завадить донатам, проте ліміт не застосовують для рахунків легальних волонтерів, ліміти не вплинуть на їхню діяльність

Обмеження не стосується також перерахування коштів за реквізитами IBAN. Тобто якщо хтось має потребу перерахувати 200 тисяч гривень, то жодної проблеми в цьому нема. І ще важливо розуміти, що це обмеження тимчасове.

Обмеження не стосується:
•  операцій волонтерів, які відповідають критеріям, встановленим постановою НБУ;
•  операцій громадян, у яких щомісячний дохід з підтверджених джерел перевищує суму ліміту;
•  операцій між власними рахунками клієнта в одній банківській установі;
•  переказів юросіб та під час переказів за реквізитами IBAN.

Ліміт на грошові перекази з картки на картку – кого стосується нововведення

Джерело: izvestia.kharkov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua