Атака дронами, допомога партнерів та проблеми з водою на Землі – головне на ранок 18 жовтня

18 жовтня 2024 р. 14:08

18 жовтня 2024 р. 14:08


Цієї ночі, за даними Повітряних сил ЗСУ,  противник атакував Україну ударними БпЛА типу «Shahed» та дронами невстановленого типу.

Військові звітують, станом на 08:30 ранку радіотехнічними військами Повітряних Сил виявлено та здійснено супровід 135-ти ворожих безпілотників. В результаті протиповітряного бою збито 80 ворожих БпЛА в Одеській, Сумській, Черкаській, Київській, Житомирській, Кіровоградській, Чернігівській, Полтавській, Хмельницькій, Рівненській, Харківській, Херсонській, Волинській та Вінницькій областях. 44 російських безпілотники локаційно втрачено, 2 – полетіли в Білорусь, до 10-ти ворожих БпЛА зранку залишались у повітряному просторі центральних областей України.

Протягом доби окупанти атакували з артилерії та інших видів озброєння Харківську, Донецьку, Дніпропетровську, Запорізьку, Херсонську, Миколаївську, Сумську та Чернігівську області. За даними військових адміністрацій, є поранені, пошкодження житлових будинків та об’єктів цивільної інфраструктури.

ЗСУ відбили частину центру Торецька, а росіяни наступають на Часів Яр. Про це йдеться у звіті Американського Інституту вивчення війни. Зазначається, що російські сили просунулися на західній частині українського виступу в Курській області та в районі Часового Яру на Донеччині. Водночас Збройні сили України відновили контроль над деякими позиціями в центральній частині Торецька. За даними Генштабу ЗСУ, протягом доби на всіх напрямках фронту зафіксовано 210 бойових зіткнень.

Лідери держав ЄС планують розглянути виділення Україні кредиту в розмірі €35 млрд в рамках ініціативи G7, і за рахунок коштів, отриманих від заморожених російських активів. При цьому активи Росії залишаться заблокованими до закінчення війни, яку вона веде. Ця інформація міститься в підсумкових висновках саміту ЄС, опублікованих на сайті Європейської ради. І активи рф будуть заблоковані, поки вона не завершить війну та не компенсує завдану шкоду Україні.

В НАТО немає консенсусу щодо запрошення України до Альянсу. Про це пишуть на сайті Білого дому. Високопосадовець адміністрації Байдена, коментуючи український План перемоги заявив:

«Серед союзників щодо НАТО триває дискусія про запрошення. Наразі немає консенсусу щодо того, щоб надати Україні запрошення. Але, як ви знаєте, на саміті НАТО лише кілька місяців тому – у липні, у середині липня – всі 32 союзники підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Тому питання полягає у тактиці того, як заохочувати цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків».

Чиновник зазначив, що наразі певні моменти українського плану перемоги з точки надання додаткових військових можливостей виконуються.

Нідерланди дозволили Україні використовувати передані F-16 на території рф. Як заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, це знадобиться для перехоплення ракет або для ударів, наприклад, по аеродромах росії, а міжнародне право не містить жодних обмежень щодо відстані. Також представники влади країни повідомили про виділення 261 мільйона євро на артилерійські снаряди для України.

«Це допоможе Україні з постачанням боєприпасів у 2025 році і заохотить європейську оборонну промисловість до подальшого розширення», – заявив прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф.

Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги. Зокрема, системи ППО IRIS-T, танки Leopard, бойові машини піхоти, безпілотники, боєприпаси та іншу техніку, а також медзасоби та обладнання для розмінування. Про це повідомили в німецькому уряді. За даними ЗМІ, Німеччина надала чи зобов’язалася надати Україні військової допомоги на приблизно 28 млрд євро. У 2024 році на оборонний потенціал України країна виділила 7,1 млрд євро.

Норвегія обіцяє виділити 250 мільйонів євро на підтримку української енергетики. Про це заявив очільник МЗС країни. Під час візиту до України він відвідав одну з уражених Росією ТЕЦ та анонсував новий пакет допомоги на підтримку енергетичної інфраструктури, передає кореспондентка Радіо Свобода. Міністр також зазначив, що влада Норвегії підтримує план перемоги, який представив Зеленський, і бачить Україну членом НАТО.

Вперше в історії людство порушило природний водний цикл, що призводить до нестачі водних ресурсів, негативно впливає на економіку та загрожує життю людей. Про це повідомляє CNN з посиланням на доповідь Глобальної комісії з економіки води. Роки нераціонального землекористування та неправильного управління водними ресурсами, разом із кліматичною кризою, викликаною діяльністю людини, призвели до «безпрецедентного стресу» для глобального водного циклу, йдеться у звіті. Через ці порушення майже 3 мільярди людей відчувають нестачу води.

Атака дронами, допомога партнерів та проблеми з водою на Землі – головне на ранок 18 жовтня

Джерело: izvestia.kharkov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua