Вирок за воєнний злочин на Харківщині: СБУ оприлюднила деталі справи окупанта Янголенка

22 жовтня 2024 р. 13:05

22 жовтня 2024 р. 13:05


У Харкові російський воєнний злочинець Максим Янголенко, який під час окупації займався катуванням людей, отримав заочний обвинувальний у виді 10 років позбавлення волі.

Про це виданню "Думка" повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За його даними, Янголенко обіймав посаду командира взводу 252-го гвардійського мотострілецького полку 90-ї гвардійської танкової дивізії зс рф. Він брав участь у захопленні Ізюмського району Харківської області.

У суді прокурори довели, що чоловік особисто брав участь у незаконних обшуках будинків мешканців Ізюма, проводив каральні заходи, фізично та психологічно знущався із громадян України.

Зокрема, у травні 2022 року Янголенко та ще вісім окупантів уночі увірвалися до будинку мешканця Ізюма та намагався вибити зізнання в тому, що громадянин України є корегувальником.

"Не отримавши бажаної інформації, рашист почав бити українця прикладом автомата з такою силою, що на зброї пересмикнувся затвор. Після цього він імітував страту потерпілого, здійснюючи постріли з автомату біля його голови", - зазначив Абдула.

Наступного дня російський воєнний злочинець знов увірвався зі своїми підлеглими до оселі цього ізюмчанина та жорстоко побив його пістолетом по голові та ногами у живіт. Після цього злочинці незаконно обшукали маєток чоловіка та пограбували його.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та засудив до 10 років позбавлення волі. Крім того, за вироком суду воєнний злочинець має сплатити потерпілому моральну шкоду в сумі 1 млн грн.

Службою безпеки наразі вживаються комплексні заходи для залучення міжнародних механізмів екстрадиції російського воєнного злочинця та виконання призначеного йому судом кримінального покарання.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Вирок за воєнний злочин на Харківщині: СБУ оприлюднила деталі справи окупанта Янголенка

Фото: СБУ

Новини Харкова сьогодні: Окупанти обстріляли з артилерії та дронами житло людей на Харківщині: Кадри з місця

Вирок за воєнний злочин на Харківщині: СБУ оприлюднила деталі справи окупанта Янголенка

Джерело: dumka.media

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua