У Харкові перевірили якість води з природних джерел

22 жовтня 2024 р. 14:05

22 жовтня 2024 р. 14:05


За 9 місяців 2024 року у Харківській області за санітарно-хімічними показниками було досліджено 1439 проб води з колодязів та каптажів джерел, з яких 54,9% не відповідали вимогам. Про це повiдомляє Iнфосiтi .

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативів за показниками загальної жорсткості, каламутності, кольоровості, окиснюваності, вмісту нітратів, аміаку, хлоридів, сульфатів, сухого залишку, марганцю та заліза.

Крім того, за мікробіологічними показниками досліджено 717 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 43,1% проб не відповідали нормативам.

У м. Харків досліджено 29 проб води з 12-ти каптажів природних джерел: Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк «Юність», «Петренки-1», «Петренки-2», «Петренки-3», «Олексіївська балка», вул. Мінераловодська, 1, вул. Владислава Зубенка, 25, вул. Бучми (2 каптажі).

Відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками виявлено в таких джерелах:

  • «Петренки-1»,
  • «Петренки-2»,
  • «Петренки-3»,
  • парк «Юність»,
  • «Олексіївська балка».

За санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним вимогам вода з каптажу джерела у парку «Юність» (за вмістом нітратів).

Найвищі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях Богодухівського, Ізюмського, Лозівського, Чугуївського та Харківського районів.

Нагадуємо, що воду з колодязів та природних джерел ні в якому разі не можна використовувати для вигодовування немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. Нітрати, які містяться у воді навіть в межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який буде страждати від нестачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів. Вода для немовлят та малолітніх дітей є такою ж важливою, як харчування. Тому батькам необхідно з великою відповідальністю ставитись до вибору питної води для малечі. Найкращий вибір – спеціальна фасована вода.

У Харкові перевірили якість води з природних джерел

Джерело: izvestia.kharkov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua