Зимові сади, унікальні фасади та укриття. Яка вона, Північна Салтівка майбутнього?

22 жовтня 2024 р. 19:27

22 жовтня 2024 р. 19:27


До 24 лютого 2022 року на Північній Салтівці життя не просто було. Воно кипіло та вирувало, адже цей район вважався одним із найбільш густонаселених. Забудова відповідала кількості мешканців. Торговельні центри, лікарні, школи, садочки та найрізноманітніші заклади були розкидані поміж нескінченними панельними висотками. Та після розгортання широкомасштабної війни на Північній Салтівці агресор пошкодив або знищив близько 70% від усіх будівель.

Однак Харків недарма отримав статус “Незламного”. Попри перманентні обстріли, місто націлене не просто відбудувати зруйновану інфраструктуру, а і значно вдосконалити її. І сьогодні це не просто ефемерні плани. Це конкретні проєкти, що були розроблені в рамках міжнародного архітектурного конкурсу з відновлення Північної Салтівки, ініційованого містом спільно з Фондом Нормана Фостера.

Конкурс із відновлення Північної Салтівки проводився в рамках розробки концепції Генерального плану відбудови міста. Ключове завдання ініціативи полягало в тому, щоб надати помешкання якомога більшій кількості людей, і при цьому модернізувати житлові умови, посилити енергозахищеність та вдосконалити громадський простір. До участі у конкурсі долучилася глобальна аудиторія. Усього було надіслано 258 заявок із 53 країн світу.  При цьому закордонні архітектори співпрацювали з вітчизняними спеціалістами, щоб краще зрозуміти поточну ситуацію та наявні потреби харків’ян.

Під час відбиття підсумків конкурсу члени жюрі обрали 3 проєкти, які і стали переможцями. Зокрема, перше місце посіла розробка з Великобританії «Зцілення Харкова: від руїн до відродження», фокус у якій націлений на зміцненні будівель за допомогою перероблених матеріалів місцевого виробництва, а також на розширенні житлового простору за допомогою зимових садів та терас. Друге місце виборола концепція китайських фахівців «Квітучість на зустріч сонцю», а третє – турецький проєкт «Modus Vita». Автори цих робіт розділяють між собою призовий фонд, що становить 10 тис. євро.

Ігор Терехов висловив щиру вдячність Німецькому уряду, адже саме він взяв на себе всі витрати стосовно конкурсу. При цьому міський голова підкреслив, наразі вже проводяться певні процедури щодо отримання і подальшого закордонного фінансування, щоб уже в наступному році створити конкретні дизайн-проєкти і опісля втілити їх в будівництво.

Окрім цього, своєю подякою харківський очільник не оминув і самих учасників проєкту.

Зимові сади, унікальні фасади та укриття. Яка вона, Північна Салтівка майбутнього?

Джерело: izvestia.kharkov.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua