Кабмін змінив порядок зарахування стажу педагогам за кордоном: що відомо

04 вересня 2024 р. 07:07

04 вересня 2024 р. 07:07


Кабінет міністрів України ухвалив рішення, згідно з яким українським педагогам зараховуватимуть до загального стажу їхній досвід роботи за кордоном

Хто повідомляє: Про це йдеться на сайті уряду.

Відомо, що раніше педагогам нараховували досвід роботи за кордоном до загального стажу лише якщо Україна мала міжнародний договір з відповідною державою.

3 вересня Кабмін ухвалив рішення, яке змінює порядок зарахування стажу. Відтепер вчителі й викладачі можуть надати підтверджувальні документи, зокрема трудовий договір чи угоду, — таким чином їм зарахують стаж роботи у закордонних закладах.

Водночас наголошується: правило буде чинним під час воєнного стану й упродовж року після його припинення.

“Також до стажу педагогічної роботи зарахують і час, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники фактично не працювали, але за ними зберігалося місце роботи (посада) та/або заробітна плата (повністю або частково)”, — додають у повідомленні.

В уряді нагадують, що наразі педагоги можуть отримати щомісячну надбавку залежно від стажу роботи:

понад 3 роки — 10% посадового окладу (ставки заробітної плати);

понад 10 років — 20%;

понад 20 років — 30%.

“До початку повномасштабного вторгнення РФ учитель працював у школі в Бердянську, мав педагогічний стаж 17 років і отримував надбавку 20%. Потім він звільнився та вимушений був переїхати до Люксембургу, де влаштувався вихователем у муніципальній школі. Пропрацював 3 роки, а потім після завершення війни повернувся в Україну. Так, ці 3 роки, які він працював вихователем, після повернення в Україну та працевлаштування на педагогічну посаду зарахують у стаж для виплати надбавки. І тепер ця людина буде отримувати не 20% посадового окладу вчителя, а 30%”, — пояснили у Кабміні.

Реклама

Кабмін змінив порядок зарахування стажу педагогам за кордоном: що відомо

Джерело: nsirogozy.city