Україна ввела санкції проти 73 логістичних і авіакомпаній, що сприяють агресії РФ. Серед них — найбільший вантажний оператор Киргизстану

06 вересня 2024 р. 09:30

06 вересня 2024 р. 09:30


2 вересня Президент України Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО про застосування санкцій щодо 175 компаній та фізичних осіб на 10 років. 73 з них — логістичні та авіакомпанії, що транспортують до РФ зброю, військову техніку, підсанкційні товари, а також компоненти для російського ВПК з Ірану та КНДР.

До списку увійшла Aerostan Airlines LLC, що є найбільшим вантажним оператором у Киргизстані за кількістю бортів. За даними громадської організації «Рада економічної безпеки України» літаки компанії регулярно транспортували товари, що могли використовуватися для військових потреб Росії: електронні компоненти, авіаційні та автомобільні запчастини, виробниче обладнання, камери, обладнання для дистанційного керування БПЛА тощо.

За час повномасштабної війни Aerostan Airlines здійснила десятки рейсів із Шарджі, ОАЕ до Москви з транзитною зупинкою в Киргизстанському Манасі. З червня по вересень 2023 року борти авіакомпанії перевезли до Росії вантаж загальною вагою понад 400 тонн. Компанія співпрацювала з імпортерами, що системно допомагають Росії обходити міжнародні санкції.

Крім цивільної електроніки та побутової техніки, Aerostan Airlines транспортувала авіаційне обладнання для російського ООО «Фастейр Інтернешнл», клієнтами якого є підприємства з обслуговування літаків, а також російській авіакомпанії «Побєда», що перебуває під санкціями США та України.

У середині вересня минулого року борти Aerostan Airlines перевозили в Росію верстати вироблені у ЄС та Азії. Кінцевим клієнтом таких поставок стала компанія ООО «Гровер Інтернешнл», яка раніше передавала індійське обладнання заводу НВП «ІСКРА», який є частиною ВПК РФ.

«Aerostan Airlines це приклад дружніх до Росії компаній, які з одного боку активно залучені до підтримання російської економіки та військового потенціалу, а з іншого ще не зазнали жодних санкційних обмежень. Aerostan Airlines не можна назвати фіктивною компанією, це великий бізнес, який веде міжнародну діяльність. Українські санкції та їх координація з західними партнерами може таку діяльність значно ускладнити. Це має стати сигналом для інших транспортних та логістичних компаній, які ще не припили співпрацю з державою-агресором» , – коментує старший радник Ради економічної безпеки України Денис Гутик.

У листопаді 2023 Aerostan Airlines доставила в аеропорт Шереметьєво вироблений американською компанією American Alpha Resources перхлорат магнію, що використовується у виробництві вибухівки. Цей же рейс доставив до Росії з’єднувальні пристрої загальною вагою 2375 кг для групи «ІТЕЛМА», яка постачала електроніку компаніям російської оборонної промисловості, таким як ВАТ «КамАЗ» та ВАТ «ГЛОНАСС».

Фото – ілюстративне.

Схожі публікації:

Україна ввела санкції проти 73 логістичних і авіакомпаній, що сприяють агресії РФ. Серед них — найбільший вантажний оператор Киргизстану

Джерело: pivdenukraine.com.ua