Як живуть на херсонському Острові?

06 вересня 2024 р. 19:46

06 вересня 2024 р. 19:46


Сьогодення у Херсоні для усіх мешканців міста є дуже не простим. Про це красномовно свідчать щоденні ранкові офіційні звіти місцевої влади щодо ворожих обстрілів та їх наслідків. Безпечні райони для життя у Херсоні зовсім відсутні , втім прибережні зони небезпечніші в рази. Такою зоною є й мікрорайон Острів.

Після затоплення мікрорайону, спричиненого підривом Каховської ГЕС російськими окупантами, не зважаючи на постійні обстріли, багато людей повернулися до свого житла. Для повернення в кожного звісно є свої причини, хоч і досі в соціальних мережах розгоряються неабиякі суперечки на цей рахунок. Але це факт - життя триває на херсонському Острові також. Для нормалізації побуду людей багато працюють волонтери, місцева влада та самі жителі мікрорайону. Повернулись навіть деякі мешканці перших поверхів багатоквартирних будинків до своїх скалічених, зовсім розорених підтопленням квартир, котрі вони намагаються відновити та привести до стану придатного для проживання.

Наразі, мешканці Острова переважно це люди зрілого та похилого віку. На щастя, у мікрорайоні функціонує поліклініка, прийом ведуть два сімейні лікарі. Червоний хрест та інші волонтерські організації допомагають вразливим категоріям населення регулярною видачою продуктових та гігієнічних наборів. У багатьох підвалах будинків місцева влада забезпечила ємкості з питною водою, багато підвалів відремонтовано, а деякі облаштовані під укриття.

Мешканці Острова намагаються закупитися продуктами у центральних районах міста, бо улюблений ринок, супермаркети АТБ та Фреш наразі втрачено після потужних обстрілів та пожеж. Активність життєдіяльності херсонських острівчан змістилася на вулиці більш віддалені від обстрілюваних зон, тому завдяки вдалому у цьому сенсі розташуванню супермаркет Велмарт, продовжує функціонувати, а біля нього і маленький риночок.

Транспортне сполучення з центральною частиною міста забезпечується маршрутними таксі, інтервал між рейсами збільшується у другій половині дня. Після 18.00 години виїхати з острова маршруткою вже неможливо.

Відділення Укрпошти, нажаль, поки що на острові не відновило свою діяльність, але працює відділення Нової пошти.

Обстріли мікрорайону російськими окупантами відбуваються майже щодня, після чого на Острові частіше та надовше, ніж у самому місті, зникає світло, інтернет, водопостачання. Але знову та знову робітники, відповідних служб, ризикуючи своїми життями, ремонтують та відновлюють вразливу інфраструктуру мікрорайону.

Незважаючи на усі труднощі нелегкого виживання, острівчани не втрачають оптимізму, біля будинків квітнуть клумби, мешканці находять втіху в турботі за ними, наводять лад у під’їздах, лагодять дахи, підвали , бо вважають а як інакше?

Як живуть на херсонському Острові?

Джерело: khersonci.com.ua