Чи потрібно Новокаховській громаді незалежне медіа?

16 вересня 2024 р. 15:06

16 вересня 2024 р. 15:06


До війни у Новій Каховці було 6 новинних сайтів і 3 газети. Із медіа, які писали про Новокаховську громаду за період війни продовжує свою роботу тільки редакція Novakahovka.city. Команді довелося проходити період арешту редактора, виїзду журналістів, хейту з боку окремих представників громади, що редакція виїхала, а не залишилася в окупації висвітлювати події (цікаво, як це вони представляли?).

Завдяки партнерству з Агенцією “АБО” та згуртованості членів команди, які третій рік перебувають у непростих умовах, нам вдається публікувати контент про Новокаховську громаду та способи адаптації для тих, хто виїхав з окупації.

За цей час дуже змінився медіа-ландшафт в країні. Анонімні пабліки та одноосібні канали з маніпулятивними та оціночними судженнями, а також окупантські групи під виглядом “патріотичних місцевих груп”, які збирають інформацію з окупованих територій стали досить популярними. Основна мета — емоційно розхитати читацьку аудиторію. Критично вивчати інформацію стало не модно, не вигідно і не прибутково.

Дезінформація стала частиною нашого життя. ФБ-сторінка Novakahovka.city та канал неодноразово ставали місцем атак ботів. Ми могли лишитися сайту міста, на сторінках якого історія Нової Каховки з 2017 року. Проте у нас були партнери, які допомогли нам вистояти.

Які проєкти редакція втілили на сайті за цей час?

У 2022 році ми співпрацювали з “Тернопільським прес-клубом” і партнером Медійної програми в Україні USAID-Internews . Завдяки партнерству нам вдалося зберегти редакцію і продовжувати створювати контент у найстресовіший період — початок війни. Було створено більше 200 унікальних публікацій про життя в окупації, виклики та особисті історії людей.

У 2023 році редакція Novakahovka.city створила блог Андрія Лоцмана, який досі продовжує публікувати матеріали від першої особи з окупованої території. Нам вдалося розширити аудиторію через польське ЗМІ, відкрити рубрику “Окупація” .

На сайті Novakahovka.city вийшли актуальні публікації з життя окупації: про арешти і зниклих людей, співпрацю колаборантів, наслідків підриву ГЕС, активності громадських активістів з Нової Каховки в інших містах України та щоденні виклики мешканців окупованого міста та інші теми.

З початку війни на ФБ-сторінці медіа збільшено аудиторію з 5 095 до 18 000 підписників. Створено з нуля ТМ-канал медіа.

У 2024 році ми об’єдналися з 6-ма регіональними редакціями Агенції “АБО” , які потрапили до окупації, щоб показати життя на тимчасово окупованих територіях України. За 5 місяців проєкту опубліковано більше 800 публікацій (6 новин щодня) про Новокаховську громаду та історії ВПО, військові новини на лівому березі Дніпра.

Додатково писали про діяльність новокаховчан у нових громадах та акції єдності закордоном.

І що тепер?

Ми розуміємо, що ніхто, крім нас, про Нову Каховку не писатиме так часто, враховуючи тонкощі місцевого політикуму. Ті, хто працюють зараз в редакції знають, як нам довелося “вивозити” контент попри втому, особисті виклики членів команди і неодноразові переїзди та хейт з боку ботів. Та все ж, за нашу роботу продовжують дякувати ті, хто виїхав і хоче знати, що відбувається у рідному місті. Ті, хто звертався до нас за підтримкою, щоб підписати петиції за своїх рідних, загиблих героїв. Ті, хто неодноразово посилався на наші публікації для просування своєї громадської діяльності та пошуку фінансування. Ті, хто шукав рідних безвісти зниклих або хто хотів привернути увагу до прав полонених. Ті, хто особисто виходив з власними історіями та міркуваннями з окупації.

Під час війни українські громади почали гуртуватися навколо медіа, незалежних медіа. Завдяки цьому команди могли пройти навчання, збільшити кількість працівників, що позначилося на якості контенту. Нашій редакції так само потрібна ваша підтримка і розуміння, що саме фінансування громадою — спільним коштом — дозволить писати не під вказівкою окремої особи, блогера чи можновладця.

Для нашого медіа важливо не залишити окуповану Новокаховську громаду в інформаційному вакуумі. Подібний досвід мають медіа не тільки на Півдні України. В екзилі (у вигнанні) третій рік поспіль працюють незалежні медіа Білорусі. Частина журналістів цих видань пройшла полон і білоруські тюрми — за свободу слова, свободу вираження. Війна з дезінформацією триває не тільки на окупованих територіях, а й в Європі та Америці щодо України та дій Росії.

Ми готові до перезавантаження. Щоб залучити нові імена чи псевдоніми, використовувати різноманітні жанри та ініціювати спільні онлайн та оффлайн події.

Якщо у вас є віра і надія в ту справу, яку ми робимо, і ви вважаєте, що спільнота, де б вона не була територіально розкидана зможе своєю увагою утримати інформаційне поле Новокаховської громади, приєднуйтесь!

Якщо вам подобається робота Novakahovka.city і ви хотіли б, щоб медіа розширило якість та різноманіття контенту — підтримайте нас щомісячною підпискою. Наша ціль — об’єднати 500 людей, небайдужих до міста Нова Каховка та її околиць.

Учасник Клубу Novakahovka.city

  • отримають спеціальний журнал «Novakahovka.city» про історію міста Нова Каховка у подарунок

  • Безплатний друкований стікерпак

  • Знижка 15% на товари для своїх

  • Знижка на фірмовий худі «Novakahovka.city: Нова Каховка — місто найдорожчих почуттів».

отримають спеціальний журнал «Novakahovka.city» про історію міста Нова Каховка у подарунок

Безплатний друкований стікерпак

Знижка 15% на товари для своїх

Знижка на фірмовий худі «Novakahovka.city: Нова Каховка — місто найдорожчих почуттів».

Як зробити донат?

Для цього потрібно перейти на головну сторінку сайту:

Донати допоможуть редакції робити якісніший контент Автор: Скрін з сайту редакції Донати допоможуть редакції робити якісніший контент

2. Натиснути кнопку “Підтримати команду”.

3. Обрати суму донату

4. Обрати варіант оплати.

Ви голосуєте гривнею за продовження роботи незалежного медіа-проєкту та його посилення у громаді, де б вона зараз територіально не знаходилася. Команда додатково розробляє можливість співпраці з користувачами, які хочуть просувати свої послуги онлайн і готові до нативної реклами. Про це розкажемо у найближчих публікаціях.

Реклама

Чи потрібно Новокаховській громаді незалежне медіа?

Чи потрібно Новокаховській громаді незалежне медіа?

Чи потрібно Новокаховській громаді незалежне медіа?

Чи потрібно Новокаховській громаді незалежне медіа?

Чи потрібно Новокаховській громаді незалежне медіа?

Джерело: novakahovka.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua