Як отримати 24 соціальні послуги: з догляду родича чи адаптації на роботі та інші

19 вересня 2024 р. 15:18

19 вересня 2024 р. 15:18


Складні життєві обставини можуть спіткати будь-кого. Причини зумовлені віком, станом здоров’я, дезадаптацією, коли викликів настільки багато, що ви не знаєте за що хапатися. Якщо є гостра потреба у допомозі, а людина про неї не говорить — виникають психосоматичні хвороби. Щоб попіклуватися про себе і заявити про свою потребу, ви можете скористатися 24 державними соціальними послугами. Серед них такі як догляд вдома, денний догляд, паліативний догляд, підтримане проживання, соціальна інтеграція та реінтеграція (адаптація до нових умов на новому місці проживання), адаптація на робочому місці, посередництво, представництво інтересів, супровід і переклад жестовою мовою, супровід під час інклюзивного навчання тощо. Розглянемо поетапно як замовити кожну з послуг онлайн?

Вхід до кабінету отримувача соціальних послуг

Як отримати ЕЦП (електронний цифровий підпис)?

Куди письмово звернутися за наданням соціальних послуг?

Ви також можете звернутися до державних структур або через онлайн кабінет подати заявку.

  • До виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної у місті (у разі їх утворення), за місцем проживання / перебування особи, яка потребує надання соціальних послуг;

  • до центру надання адміністративних послуг за місцем проживання / перебування особи;

  • до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій.

До виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної у місті (у разі їх утворення), за місцем проживання / перебування особи, яка потребує надання соціальних послуг;

до центру надання адміністративних послуг за місцем проживання / перебування особи;

до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій.

Подача письмової заяви

Якщо у вас є комп’ютер ви можете подати заяву в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг . Заява складається за формою , затвердженою Мінсоцполітики. Додатково ви можете звернутися до будь-якого органу перерахованого вище.

Якщо ви впевнені у своїх навичках користувача, але не маєте ноутбука, можна відвідати бібліотеку і скористатися комп’ютерним залом читальні.

Підготуйте фото чи скріни наступних документів:

  • документ, який підтверджує особу (паспорт або інші посвідчення, затверджені Мінсоцполітики),

  • для бездомних — посвідчення про взяття на облік бездомної особи за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

  • осіб без громадянства чи для іноземців — довідка про звернення за захистом в Україні/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту/посвідчення біженця/паспортний документ іноземця та посвідка на тимчасове проживання або посвідка на постійне проживання;

  • документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, внесені до паспорта громадянина України.

документ, який підтверджує особу (паспорт або інші посвідчення, затверджені Мінсоцполітики),

для бездомних — посвідчення про взяття на облік бездомної особи за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

осіб без громадянства чи для іноземців — довідка про звернення за захистом в Україні/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту/посвідчення біженця/паспортний документ іноземця та посвідка на тимчасове проживання або посвідка на постійне проживання;

документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, внесені до паспорта громадянина України.

Залежно від категорії особи до заяви може бути подано:

  • копія довідки до акта огляду МСЕК,

  • копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років,

  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу,

  • довідка для отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю,

  • індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю.

копія довідки до акта огляду МСЕК,

копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років,

довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу,

довідка для отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю,

індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю.

Додаткові медичні та документи опіки, які підтверджують рівень здоров’я особи чи її потребу в сторонньому догляді. Повний перелік документі та соціальних послуг можна побачити на сайті Мінсоцполітики .

Важливо! Соціальні послуги за рахунок бюджетних коштів надаються згідно з рішенням виконавчого органу районної у місті (у разі їх утворення), сільської, селищної, міської ради за місцем проживання / перебування особи, яка потребує таких послуг.

Кому надається догляд вдома

Соціальна послуга догляд вдома надається:

  • особам похилого віку, у тому числі з когнітивними розладами психіки;

  • особам з інвалідністю, у тому числі з психічними та поведінковими розладами (крім осіб, які страждають на психічні розлади і вчинили суспільно небезпечні діяння та отримують амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за рішенням суду);

  • дітям з інвалідністю віком від трьох до 18 років;

  • особам з тяжкими формами захворювання (у тому числі до встановлення інвалідності), які не здатні (частково нездатні) до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

особам похилого віку, у тому числі з когнітивними розладами психіки;

особам з інвалідністю, у тому числі з психічними та поведінковими розладами (крім осіб, які страждають на психічні розлади і вчинили суспільно небезпечні діяння та отримують амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за рішенням суду);

дітям з інвалідністю віком від трьох до 18 років;

особам з тяжкими формами захворювання (у тому числі до встановлення інвалідності), які не здатні (частково нездатні) до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Соціальна послуга догляд вдома - подати заявку можна онлайн Автор: Скрін з https://elcab.ioc.gov.ua/ Соціальна послуга догляд вдома - подати заявку можна онлайн

Основні заходи в межах соціальної послуги:

  • допомога у самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, прийом ліків, годування тощо);

  • допомога у веденні домашнього господарства;

  • навчання навичкам самообслуговування;

  • допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами;

  • допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними;

  • психологічна підтримка.

допомога у самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, прийом ліків, годування тощо);

допомога у веденні домашнього господарства;

навчання навичкам самообслуговування;

допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами;

допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними;

психологічна підтримка.

Подібні послуги надаються юридичними чи фізичними особами — підприємцями, яких включено до розділу „Надавачі соціальних послуг” Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг за місцем проживання (вдома) отримувача соціальної послуги протягом робочого дня надавача соціальної послуги.

Послуга надається відповідно до Державного стандарту догляду вдома .

Важливо! Зміст та обсяг соціальної послуги догляду вдома для кожного отримувача соціальної послуги визначаються індивідуально залежно від ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги.

Подати заяву онлайн на послугу догляд вдома

Кому надається денний догляд?

Послуга надається відповідно до Державного стандарту денного догляду.

Соціальна послуга Денний догляд надається:

  • особам похилого віку, у тому числі з когнітивними розладами психіки;

  • особам з інвалідністю, у тому числі з психічними розладами (крім осіб, які страждають на психічні розлади і вчинили суспільно небезпечні діяння та отримують амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за рішенням суду) та інтелектуальними порушеннями;

  • хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

особам з інвалідністю, у тому числі з психічними розладами (крім осіб, які страждають на психічні розлади і вчинили суспільно небезпечні діяння та отримують амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за рішенням суду) та інтелектуальними порушеннями;

хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Денний догляд - можна подати заяву онлайн Автор: Скрін з сайту https://elcab.ioc.gov.ua/ Денний догляд - можна подати заяву онлайн

  • забезпечення умов для денного перебування;

  • забезпечення харчуванням (від одного до чотирьох разів на добу (за потреби));

  • спостереження за станом здоров’я, надання реабілітаційних послуг;

  • формування та підтримку навичок самообслуговування;

  • психологічна підтримка;

  • організація денної зайнятості, дозвілля;

  • допомога у самообслуговуванні (під час вдягання, пересування у приміщенні суб’єкта, що надає соціальну послугу);

  • допомога у самообслуговуванні (особиста гігієна, руховий режим, приймання ліків, годування);

  • транспортні послуги з підвезення отримувачів соціальної послуги до відділення (групи) денного догляду і назад до місця проживання.

забезпечення умов для денного перебування;

забезпечення харчуванням (від одного до чотирьох разів на добу (за потреби));

спостереження за станом здоров’я, надання реабілітаційних послуг;

формування та підтримку навичок самообслуговування;

психологічна підтримка;

організація денної зайнятості, дозвілля;

допомога у самообслуговуванні (під час вдягання, пересування у приміщенні суб’єкта, що надає соціальну послугу);

допомога у самообслуговуванні (особиста гігієна, руховий режим, приймання ліків, годування);

транспортні послуги з підвезення отримувачів соціальної послуги до відділення (групи) денного догляду і назад до місця проживання.

Важливо! Зміст та обсяг соціальної послуги денного догляду для кожного отримувача соціальної послуги визначаються індивідуально і залежить від ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги та зазначаються письмово в договорі на отримання соціальної послуги денного догляду.

Подати заяву онлайн на послугу денний догляд

Денний догляд дітей/людей з інвалідністю

Надається юридичними, фізичними особами – підприємцями, яких включено до розділу „Надавачі соціальних послуг” Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг у приміщенні суб’єкта, що надає соціальну послугу, протягом робочого дня.

Послуга надається відповідно до Державного стандарту денного догляду дітей з інвалідністю .

Соціальна послуга надається:

  • дітям віком від 3 до 18 років з інвалідністю;

  • дітям, які мають тяжкі захворювання, розлади, травми, стани, зокрема, яким не встановлено інвалідність.

дітям віком від 3 до 18 років з інвалідністю;

дітям, які мають тяжкі захворювання, розлади, травми, стани, зокрема, яким не встановлено інвалідність.

З реабілітацією осіб х інтелектуальними та психічними розладами пов'язані інші соціальні послуги, замовити онлайн можна Автор: Скрін з сайту https://elcab.ioc.gov.ua/ З реабілітацією осіб х інтелектуальними та психічними розладами пов'язані інші соціальні послуги, замовити онлайн можна

  • участь отримувачів соціальної послуги та членів їхніх сімей, їхніх родичів у вирішенні конкретних соціальних проблем;

  • забезпечення денного перебування та догляду за отримувачами соціальної послуги, що включає:

  • створення умов для денного перебування;

  • організацію харчування отримувачів соціальної послуги (якщо соціальна послуга надається понад 4 години на день) шляхом надання можливості вживати їжу, у тому числі принесену з собою, залучення на договірних умовах суб’єктів господарювання до постачання готової продукції, забезпечення харчування надавачем соціальної послуги;

  • спостереження за станом здоров’я (за потреби);

  • допомогу у самообслуговуванні;

  • соціальну реабілітацію;

  • психологічну допомогу;

  • соціально-трудову адаптацію;

  • організацію дозвілля;

  • навчання законних представників отримувача соціальної послуги.

участь отримувачів соціальної послуги та членів їхніх сімей, їхніх родичів у вирішенні конкретних соціальних проблем;

забезпечення денного перебування та догляду за отримувачами соціальної послуги, що включає:

створення умов для денного перебування;

організацію харчування отримувачів соціальної послуги (якщо соціальна послуга надається понад 4 години на день) шляхом надання можливості вживати їжу, у тому числі принесену з собою, залучення на договірних умовах суб’єктів господарювання до постачання готової продукції, забезпечення харчування надавачем соціальної послуги;

спостереження за станом здоров’я (за потреби);

допомогу у самообслуговуванні;

соціальну реабілітацію;

психологічну допомогу;

соціально-трудову адаптацію;

організацію дозвілля;

навчання законних представників отримувача соціальної послуги.

Важливо! Зміст та обсяг соціальної послуги денного догляду для кожного отримувача соціальної послуги визначаються індивідуально і залежить від ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги та письмово зазначаються в договорі на отримання соціальної послуги денного догляду.

Подати заявку онлайн Також зверніть увагу на пункт Пов’язані послуги за посиланням

Підтримане проживання

Послуга надається відповідно до Державного стандарту соціальної послуги підтриманого проживання осіб похилого віку та осіб з інвалідністю

  • особам похилого віку;

  • повнолітнім особам з інвалідністю, які потребують стороннього догляду, побутового та медичного обслуговування.

особам похилого віку;

повнолітнім особам з інвалідністю, які потребують стороннього догляду, побутового та медичного обслуговування.

Підтримане проживання, замовити послугу онлайн Автор: Скрін з сайту https://elcab.ioc.gov.ua/ Підтримане проживання, замовити послугу онлайн

  • надання місця для проживання;

  • навчання, розвиток та підтримку навичок самостійного проживання;

  • допомога в організації розпорядку дня;

  • організація медичного патронажу;

  • допомога у веденні домашнього господарства (закупівля і доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання).

надання місця для проживання;

навчання, розвиток та підтримку навичок самостійного проживання;

допомога в організації розпорядку дня;

організація медичного патронажу;

допомога у веденні домашнього господарства (закупівля і доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання).

Важливо! Зміст та обсяг соціальної послуги підтриманого проживання для кожного отримувача соціальної послуги визначаються індивідуально і залежить від ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги та письмово зазначаються в договорі на отримання послуги.

Соціальний супровід при працевлаштуванні та на робочому місці

Соціальний супровід при працевлаштуванні та на робочому місці – це комплексна соціальна послуга, що має на меті підтримку людини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, не може на рівних умовах конкурувати на ринку праці та бажає працевлаштуватися.

Послуга передбачає регулярні зустрічі, навчання та розвиток трудових і соціальних навичок. У межах послуги фахівці сприяють в адаптації на робочому місці, а також можуть надати психологічну підтримку.

Соціальний супровід при працевлаштуванні подати заявку онлайн

Усі 24 соціальні послуги можна подивитися тут

Супровід на роботі потребують ті, хто знаходиться у важкий життєвих обставинах і має одночасно кілька викликів Автор: Скрін з сайту https://elcab.ioc.gov.ua/ Супровід на роботі потребують ті, хто знаходиться у важкий життєвих обставинах і має одночасно кілька викликів

Реклама

Як отримати 24 соціальні послуги: з догляду родича чи адаптації на роботі та інші

Джерело: novakahovka.city