ХТО ЗДАВ ПІВДЕНЬ: загадкова смерть начальника Херсонської ОВА Геннадія Лагути, який знав відповіді на незручні питання для влади

19 вересня 2024 р. 15:29

19 вересня 2024 р. 15:29


Минув рік, як пішов з життя Геннадій Лагута. Він міг бути нардепом, знав Херсонщину, не був їй чужаком. Проте саме для нього обміняли крісло нардепа на посаду голови облдержадміністрації. Він прагнув змін на мирній Херсонщині, але через півроку південь горів у вогні. А російські солдати їхали відремонтованими дорогами досить швидко.

Йому закидали, що він здав область, але він не генерал, а держслужбовець, який останнім покинув стіни ОВА, знищивши документи у кабінеті голови ОДА.

З введенням Президентом воєнного стану вся влада перейшла до військових.

Перші дні повномасштабної війни були овіяні безвладдям,  Геннадій Лагута мчав на запасний пункт командування, але дорога вже заблокована колоною російських військових. Він 25 лютого повернувся до Херсона, де в лікарні зустрівся з пораненим Юрієм Рожковим, а потім поїхав до Миколаєва, аби влаштувати хаб для херсонців, які виїздили через Білозерську громаду.

Це був новий досвід для всіх. Колихаєв просив у нього публічно інструкцій, що робити, він здивовано публічно відповідав, що інструкція одна-виїзд. Можливо, він був у цей час більш далекоглядним, ніж його екскерівник, для якого завдяки своєму особистому товариському спілкуванню з виборцями, здобув перемогу на виборах міського голови в 2020 році.

У вересні 2023 року Геннадій Лагута пішов з життя при загадкових обставинах, забравши з собою незручні для влади відповіді на питання перших годин наступу та окупації Херсона. Вкид у ЗМІ інформації про справу з “привласнення ним авто” у ексдружини Колихаєва тиснуло на нього та членів родини. Ця справа викликала резонанс і велике здивування у всіх. Адже в нотаріальна довіреність була виписана нею особисто. А чи було нотаріусу пред’явлено підозру за фальшування!?

Цю рокову автівку ексдружина мера таки забере зі штрафмайданчика. А заяву на той час з правоохоронних органів не буде відкликано. За її відкликання, він про це ділився з друзями, від нього хтось(?) вимагав 50 тисяч доларів.

Ця історія відбуватиметься на фоні втрати зору через операцію, потім буде друга операція, яка частково зір поверне, але виснажливі допити, про які він теж говорив близьким в цей час, вплинуть на його стан.

Жодного доказу його зради чи недбалості так і не буде знайдено, і не висунуто жодних звинувань.

Він у Києві після звільнення з посади голови Херсонської ОВА мешкав на Солом’янці, саме там його і знайдуть непритомного серед гаражів. Займаючись плаванням, він знав, що треба, йдучи до фінішу, долати всі труднощі. Він до них звик…

У медзакладі Києва лікарі зафіксували його смерть у вересні 2023 року. Геннадія Лагуту похоронили на околицях Києва, до нього на могилу часто приїздять друзі, згадують “компанійського” Геннадія, який потрапив з бізнесу в систему держслужби, намагаючись там працювати за правилами бізнесу. Але система є система. Геннадій щиро хотів змін для Херсонщини, він не міг її зрадити. Це зрадили його…

Авторка – Марися Гонорова.

Відео з від 26 квітня 2022 року.

Схожі публікації:

ХТО ЗДАВ ПІВДЕНЬ: загадкова смерть начальника Херсонської ОВА Геннадія Лагути, який знав відповіді на незручні питання для влади

Джерело: pivdenukraine.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua