Військовим та держслужбовцям в Україні заборонили користуватися Telegram

20 вересня 2024 р. 17:02

20 вересня 2024 р. 17:02


Військовим та держслужбовцям в Україні заборонили використовувати Telegram на службових пристроях. Але є й винятки.

Про це повідомляє РНБО .

Що відомо?

«Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) ухвалив рішення обмежити використання Telegram в органах державної влади, військових формуваннях на об'єктах критичної інфраструктури», - йдеться у повідомленні.

Представники Сил оборони, які брали участь у засіданні, наголосили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, поширення фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, коригування ракетних ударів тощо.

«З метою мінімізації цих загроз було ухвалено рішення про заборону встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки та оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури», – додали учасники.

Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов'язків.

«Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки» , – заявив під час засідання голова ГУР Кирило Буданов .

Що було раніше?

Telegram (укр. Телеграм) — російський багатоплатформовий месенджер, що також надає опціональні наскрізно зашифровані чати (більш відомі, як «секретні чати») та відеодзвінки, VoIP, обмін файлами та деякі інші функції. Він був запущений для iOS 14 серпня 2013 року та Android 20 жовтня 2013 року.

Telegram зареєстрований як компанія на Британських Віргінських островах та як ТОВ у Дубаї, Об'єднані Арабські Емірати. Засновник компанії Павло Дуров повідомив, що з 2014 року до початку 2015 року штаб-квартира сервісу розташовувалася в Берліні (Німеччина), але переїхала в інші юрисдикції після того, як не змогла отримати посвідки на проживання для всіх членів команд]. За повідомленнями преси, у 2014—2017 роках у Telegram були співробітники в Санкт-Петербурзі (РФ). Із 2017 року команда Telegram базується в Дубаї.

У березні 2024 року Дуров заявив, що аудиторія платформи складає 900 млн активних користувачів на місяць. Також він повідомив про оцінку потенційними інвесторами Telegram у 30 млрд доларів.

24 серпня Павла Дурова у Франції затримали правоохоронці. Йому пред'явлено цілу низку звинувачень у тяжких злочинах через відмову модерувати контент у Telegram та співпрацювати з правоохоронними органами, видавати їм інформацію про користувачів. Наразі він співпрацює зі слідством.

29 серпня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив рішення щодо підготовки законопроєкту, який спрямований на регулювання діяльності Telegram на території країни. Відповідно зазначається, що Telegram має налагодити зв'язок з українськими регулюючими органами для забезпечення дотримання правових норм. Крім того, платформа має підтвердити, що вона є безпечною для громадян України, зокрема, довівши, що її власність не включає такі організації, як ФСБ Росії або інші російські державні структури.

Надіслати новину: @NovakahovkaCity_bot

Реклама

Військовим та держслужбовцям в Україні заборонили користуватися Telegram

Джерело: novakahovka.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua