Які підприємства Каховки і Нової Каховки стали "російськими"

17 жовтня 2024 р. 19:04

17 жовтня 2024 р. 19:04


Сорок п’ять ласих об’єктів нерухомості і майнових комплексів захоплені і передані в управління російським компаніям та незаконно створеним на ТОТ юрособам. Доказом цього злочину є документи з листування окупаційної адміністрації РФ на Херсонщині, які ЦЖР надала українська ґакерська спільнота KibOrg .

Документи датовані періодом до осені 2023 року, однак вони актуальні і насьогодні. Оскільки, по-перше, є доказами уже вчинених РФ воєнних злочинів із незаконної експропріації цивільного майна на ТОТ Херсонської області, а, по-друге, ці злочини тривають: жоден із об’єктів, що фігурують у документах, не повернений законним власникам і продовжує використовуватись російськими компаніями чи організаціями, визначеними «губернатором» Володимиром Сальдо та окупаційним урядом РФ.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Зоврема, в окупованих містах Каховка і Нова Каховка у цьому переліку значаться наступні підприємства.

Майно новокаховського заводу газобетонних блоків ТОВ «ПБГ «Ковальська» окупанти в серпні 2022 року передали ТОВ «ПромИнтерКрым». Відшукати дані цієї компанії в російських реєстрах не вдалося.

Завод газобетонних блоків під назвою «Енерджи Продакт» створили в Новій Каховці в 2013 році. Він є четвертим найбільшим виробником газобетону в Україні, його потужності становлять 530 тисяч кубометрів газобетону на рік.

Адміністративна будівля соєвого заводу. Фото 2018 року Автор: https://kpagro.com.ua Адміністративна будівля соєвого заводу. Фото 2018 року

Майно ТОВ «Каховка Протеїн Агро» (соєвий завод в Новій Каховці) росіяни незаконно передали в серпні 2022 року кримському ТОВ «Дружба народов Крым», зареєстрованому у тому ж селі Петрівка, що і ТОВ “Дружба народів “, яку у 2017 році український мільярдер Юрій Косюк продав росіянам. Керівником компанії вказаний Віктор Головко, а засновницею Віктор Олександрович, засновницею – Євгенія Нефідова.

Завод по виробництву кетчупів "Чумак" Автор: Скрін з відео Завод по виробництву кетчупів "Чумак"

Ці ж росіяни є керівником і засновницею ТОВ «Олива Групп», якому передали майновий комплекс ПрАТ «Чумак» у Каховці. Цю фірму окупанти спочатку зареєстрували в Сімферополі АР Крим, а в жовтні 2023 року перереєстрували в селі Ясне Мелітопольського району Запорізької області. Втім, відновити роботу захопленого «Чумака» росіянам так і не вдалося.

Цьому ж кримському «підприємству» в строк до 17 серпня 2025 року передали захоплену каховську філію ТОВ «АТ «Каргілл» разом із олійноекстракційним заводом. Останній входить до топ-десятки заводів-виробників нерафінованої соняшникової олії з переробною потужністю понад 500 тисяч тонн соняшникового насіння на рік. Виробляє близько 200 тисяч тонн шроту на рік.

Каховська філія ТОВ «АТ Каргілл» (олійноекстракційний завод) Автор: wikimapia.org Каховська філія ТОВ «АТ Каргілл» (олійноекстракційний завод)

ТОВ «АТ «Каргілл» – дочірня компанія американської корпорації Cargill, один із найбільших в Україні зернотрейдерів.

Майно, розташоване в Новій Каховці на вулиці Індустріальній, 37, якої судячи з усього не існує, росіяни передали ТОВ «Старбудпроект», зареєстрованому в місті Старобільськ Луганської області. Втім, окупанти ніколи не зважали на неправильно вказані адреси або назви підприємств.

Майнові комплекси захоплених ТОВ «Тройка» і ПП «Каховська броварня» , як і писав ЦЖР, 30 травня 2023 року росіяни передали ТОВ «Херсонские напитки №1» з Феодосії АР Крим. Це була третя спроба змінити керманичів каховських підприємств. Захоплене ТОВ «Тройка» працює досі і випускає напої під незаконно привласненою окупантами торговою маркою «Каховка». Пляшка з краденою мінеральною водою «Каховка» стояла на столі біля керівника РФ Владіміра Путіна під час його незаконного візиту на Херсонщині в квітні 2023 року, коли він зустрічався з командуванням угруповання окупаційних військ «Днепр» на Арабатській стрілці.

Звісно, цим переліком не вичерпується список украдених або зруйнованих підприємств і Каховці і Новій Каховці. Точну картину побачимо лише після деокупації лівобережжя Херсонщини.

Підтримай редакцію: переходь на головну сторінку і підтримай команду. Дякуємо, що ви з нами!

Надіслати новину: @NovakahovkaCity_bot

Реклама

Які підприємства Каховки і Нової Каховки стали "російськими"

Джерело: novakahovka.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua